- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Καινοτόμα εργαστήρια ρομποτικής

Για 5η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη του Βόλου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, παιδιά διαφόρων ηλικιών έχουν την τύχη κι ευκαιρία να συμμετέχουν συστηματικά σε πληθώρα καινοτόμων δράσεων κι εργαστηρίων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του αυτοχρηματοδοτούμενο έργου TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βάση του όλου εγχειρήματος είναι η αξιοποίηση της διαθεματικότητας και της συνεργασία διεπιστημονικής ομάδας καταρτισμένων εκπαιδευτών αλλά και η πρόθεση να αξιοποιηθούν τόσο οι σύγχρονες, διεθνείς παιδαγωγικές τάσεις και καλές πρακτικές σε ζητήματα αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών όσο και η ερευνητική “κληρονομία” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε πεδία αιχμής της Παιδαγωγικής και της Πληροφορικής. Το έργο TALOS βασίζεται στη φιλοσοφία της Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών μέσωSTEAM/Making πρακτικώνπου τροφοδοτούνται από τις διαχρονικά έμφυτες (δι)ερευνητικές τάσεις των παιδιών, το αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από τις τεχνολογίες ανοιχτής αρχιτεκτονικής και ανοιχτού κώδικα, «το κίνημα των κατασκευαστών», τις κοινότητες μάθησης που προάγουν τον διαμοιρασμό ιδεών και γνώσης. Σκοπός όλων των εργαστηρίων του TALOS είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε παιδιού και η προσέγγιση της βιωματικής μάθησης μέσα από συνδυασμό σύγχρονων και παραδοσιακών μεθόδων κι εργαλείων.

H ομάδα TALOS επιστρέφει στα καθιερωμένα εργαστήρια με σαφές υγειονομικό πρωτόκολλο και σεβασμό στους ειδικούς όρους ασφαλούς λειτουργίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως αυτοί αποφασίστηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021. Ο ενθουσιασμός της επανεκκίνησης συνοδεύεται από την πιστή τήρηση κανόνων ασφάλειας και υγιεινής μιας και η υγεία είναι πάνω από όλα! Πιο αναλυτικά προσφέρονται οι εξής δράσεις για παιδιά ηλικίας 5-16 ετών:

·         Babyrobotics: Κατασκευάζω και Προγραμματίζω το Ρομπότ μουηλικίες 5-6 ετών

·         Juniorrobotics: Κατασκευάζω και Προγραμματίζω το Ρομπότ μου ηλικίες 7-8 ετών

·         Advancedrobotics: Κατασκευάζω και Προγραμματίζω το Ρομπότ μου ηλικίες 9+ ετών

·         Κυκλώματα & 3Δ σχεδίαση: Πειράματα με κυκλώματα, ηλεκτρισμό κι αυτοματισμούς ηλικίες 10+ ετών

·         Codelab: Βασικές γλώσσες προγραμματισμού, HTML, Python, C, JAVAηλικίες 12+ ετών

·         App Lab: Σύλληψη ιδέας για δημιουργία μιας νέας εφαρμογής (application), σχεδίαση, υλοποίηση και βελτιστοποίησή της για χρήση σε tablet/κινητά.

To εργαστήριο του έργου ΤALOS, λειτουργεί στο κτίριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ.Καρτάλη-Ροζού, Βόλος) και είναι πλήρως εξοπλισμένο ώστε να εξυπηρετεί απόλυτα και με ασφάλεια τις απαιτήσεις των εργαστηρίων. Για πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι συντονιστικοί υπεύθυνοι του έργου (κ.Κούριας, κ.Πρώιας) είναι προσβάσιμοι μέσω e-mail (talosuth@gmail.com [1]) και στα τηλέφωνα 2421074636, 6944965406, 6974007962 ενώ εναλλακτικά, το έργο TALOS έχει παρουσία τόσο στo Facebook (TALOS-ed-UTH-robotix) όσο και στο διαδίκτυο (https://talos.uth.gr/ [2]). Nα σημειωθεί ότι οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από τις 3/9 και θα ολοκληρωθούν στις 4/10 αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι θέσεις για το φετινό ακαδημαϊκό/σχολικό έτος θα είναι αυστηρά περιορισμένες λόγω του μικρού αριθμού παιδιών ανά τμήμα.