- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Επιστολή Χρ. Κέλλα προς την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου

Την ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας και τη στήριξη Ελλάδας και Κύπρου από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου ζητά ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με επιστολή, που απέστειλε μέσω της Βουλής των Ελλήνων, προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο κ. Καρίμ Αμπνέλ Καρίμ Νταρβίς και τον Ιταλό γενικό γραμματέα πρέσβη Σέρτζιο Πιάτζι.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εστιάζει στα γεγονότα των τελευταίων 10 μηνών, στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, την απόπειρα εισβολής στον Έβρο, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά καθώς και στη διαρκή ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο,καλώντας τη Συνέλευση «να δώσει επαρκή απάντηση στις προκλήσεις», τονίζοντας πως «η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, προσβάλλει την παγκόσμια κληρονομιά και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα, προωθώντας επεκτατικά σχέδια εις βάρος των γειτόνων της».

Ειδικότερα, σε σχέση με την επιθετικότητα στον Έβρο,σημειώνει ότι η τουρκική αστυνομίαεξόπλισε απροκάλυπτα τους μετανάστες με δακρυγόνα, προχωρώντας σε εχθροπραξίες κατά των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας και επιχειρώντας να ρίξειτον φράχτη μεταξύ των δύο χωρών.

Γιατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια διατάχθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος επέλεξε σκόπιμα ως εναρκτήρια ημέρα λειτουργίας την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, προκειμένου να προσβάλει τιςαρχές και τις αξίες της Ευρώπης, ενώ υπογραμμίζει πως, τόσο η Αγία Σοφία, όσο και η Μονή της Χώρας, είναι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κατακεραυνώνει την Τουρκία για τις παράνομες navtexesγια έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθώς και για γεωτρήσεις και στρατιωτικές ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ και των κυπριακών χωρικών υδάτων,τις οποίες χαρακτηρίζειως ευθεία απειλή κατά της ΕΕ, ενώ επισημαίνει ότι η Άγκυρα απομακρύνεται όχι μόνο από τον αξιακό κώδικα της Δύσης αλλά και από τις επιταγές της διεθνούς έννομης τάξης για την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Κέλλας δηλώνει πως «η Ελλάδα και η Κύπρος υπερασπίζονται τον ιδεολογικό πυρήνα και το πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης» καθώς και ότι «η ΕΕ δεν εκβιάζεται», ζητώντας από την ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, σε συνέχεια των αποφάσεων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την προετοιμασία σχεδίουαπόφασης για την «κοινή και ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας» και τη «στήριξη Ελλάδας και Κύπρου από τον Οργανισμό».