Τ. Τσιαπλές: Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των στρατευμένων


Tags |

Η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοιού, ήρθε να αποδείξει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν αξιοποίησε τον χρόνο που κερδήθηκε από την στάση ευθύνης που έδειξε ο λαός μας απέναντι στις επιστημονικές οδηγίες στην πρώτη φάση της πανδημίας, για να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στο δημόσιο σύστημα υγείας που δημιούργησε η πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για την λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία, στα στρατόπεδα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και γενικότερα.

Τα όσα διατυμπάνιζε τους προηγούμενους μήνες, ότι η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός και η συνειδητή από μέρους της, παράκαμψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, άνοιξαν ξανά τους «ασκούς του Αιόλου», αυξάνοντας τα κρούσματα και τους κινδύνους για την υγεία του λαού και της νεολαίας.

Τα κρούσματα κορονοιού που εκδηλώθηκαν πριν λίγο καιρό στο στρατόπεδο Αεροπορίας Στρατού “Περισσάκη” στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, αλλά και οι δημόσιες καταγγελίες πολλών στρατευμένων και στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα ελειπή μέτρα προστασίας της υγείας τους, σε μια σειρά στρατιωτικές μονάδες της χώρας, φέρνουν στην επιφάνεια τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που συνεχίζει προκλητικά να μιλά για την ατομική ευθύνη αντιμετώπισης της πανδημίας.

Την στιγμή που βασικό χαρακτηριστικό της ζωής των στρατευμένων και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ο αναγκαστικός συγχρωτισμός τους, σε θαλάμους, γραφεία, εστιατόρια, οχήματα, πλοία, αεροσκάφη, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής, με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή σε ασκήσεις και άλλες δράσεις, που πρέπει όμως να αφορούν αποκλειστικά την υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και όχι την εμπλοκή τους στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και συγκρούσεις στην περιοχή και γενικότερα, για τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, έχει ιδιαίτερη σημασία, μαζί με όλο το λαό, να προστατευτεί η υγεία των στρατευμένων νέων και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, με την διαμόρφωση ασφαλών συνθηκών διαβίωσης, εκπαίδευσης και ασφάλειας, μέσων και εγκαταστάσεων, οι οποίες πρέπει να υπόκεινται σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, που θα βασίζεται απόλυτα σε επιστημονικά συμπεράσματα και οδηγίες.Η κυβέρνηση απαιτείται να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των νέων στρατευμένων και του μόνιμου προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Κάθε ύποπτο περιστατικό, να απομονώνεται ΑΜΕΣΑ σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, με ταυτόχρονη ενημέρωση της ιεραρχίας. Κάθε επαφή με τα περιστατικά αυτά, μέχρι την απομάκρυνσή τους για εφαρμογή κατάλληλης περίθαλψης απ’ τη Μονάδα, πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό, με γνώμονα την σωστή περίθαλψη του περιστατικού, αλλά και την μηδενική πιθανότητα διασποράς του ιού.

– Στις εισόδους – εξόδους των στρατιωτικών μονάδων (κάθε κλάδου και επιπέδου), να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρησης, ατομικής απολύμανσης (απολυμαντικά υγρά) και ασφαλείας (μάσκες – γάντια μιας χρήσης) για τους εισερχόμενους και τους εξερχόμενους.

– Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Να επιταχθούν όταν χρειαστεί τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα ιδιωτικών νοσοκομείων. Να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, με τις χειρόγραφες συνταγές στα Ατομικά Βιβλιάρια Νοσηλείας ή με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στις κινητές Νοσοκομειακές Υποδομές Εκστρατείας και ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

– Ουσιαστική μείωση του συγχρωτισμού σε θαλάμους, ΚΨΜ και στους άλλους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς των στρατευμένων, με βάση τις επιστημονικές οδηγίες. Επίταξη ξενοδοχειακών και άλλων κατάλληλων οικημάτων όπου χρειάζεται, για την μεταφορά στρατευμάτων για την αποσυμφόρηση μεγάλων μονάδων.

– Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Να γίνουν άμεσα απολυμάνσεις σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις από επαγγελματικά συνεργεία. Ιδιαίτερη έμφαση να δοθεί σε θαλάμους, φοριαμούς, πόμολα, βρύσες, πάγκους, κρεβάτια, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης, που πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων εξαερισμού σε οικήματα, πλοία, αεροσκάφη.- Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, για τα σκάφη προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω.

– Χορήγηση όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών, μασκών και γαντιών σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος.

– Να δοθεί έκτακτο επίδομα, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή βρίσκονται σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας, με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μην χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και μονίμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.

Τις δύσκολες συνθήκες που ζούμε, τις αντιμετωπίζουμε με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, διεκδικώντας παράλληλα συλλογικά μέσα και έξω από το στράτευμα, την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων μας.