- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Αγώνας για καταβολή των ΠΣΕΑ 2017 φέτος

«Η υπομονή αγροτών και κτηνοτρόφων δοκιμάζεται από τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει στην καταβολή αποζημιώσεων που χρονίζουν, από τα ΠΣΕΑ του 2017 και τον καταρροϊκό του 2014-15 μέχρι το 4ευρο για τα αιγοπρόβατα που αναμένεται… ψαλιδισμένο. Όπως με διαβεβαίωσε ο υπουργός καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα εκταμιεύσεις. Είναι απαραίτητο να φτάσει σύντομα “ζεστό χρήμα” στις τσέπες των παραγωγών για να μπορέσουν να βγάλουν τον δύσκολο  χειμώνα που έρχεται». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.

 

ΠΣΕΑ το 2021;

Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε για πολλοστή φορά το ζήτημα των αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ για τις ζημιές σε αμύγδαλα και ελιές σε Τέμπη και Ελασσόνα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση η ετήσια οροφή των 16 εκατομμυρίων ευρώ για τα ΠΣΕΑ έχει εξαντληθεί, καθώς προηγήθηκαν άλλες περιοχές, όπως οι Σέρρες. Ο υπουργός κ. Βορίδης έχει καταθέσει αίτημα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη να επιτραπεί, πριν την 31.01.21, η χρήση 7 εκατομμυρίων ευρώ για να καταβληθούν τα υπολειπόμενα ΠΣΕΑ του 2017 σε νομούς όπως της Λάρισας.

 

Οσονούπω το -4ευρο

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζήτησε επίσης υπεύθυνη ενημέρωση για την αποζημίωση των αιγοπροβατοτρόφων, λόγω της απώλειας εσόδων που υπέστησαν εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του αρνιού και κατσικιού το Πάσχα, που φέτος, εν μέσω των μέτρων για την πανδημία, δεν γιορτάστηκε με τον παραδοσιακό οβελία. Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι υπήρξε περικοπή από το υπουργείο Οικονομικών του σχετικού κονδυλίου κατά 1,5 εκατομμύριο ευρώ, κι έτσι εστάλη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση στον κ. Σκυλακάκη. Μόλις υπογραφεί θα αναρτηθεί η σχετική βάση δεδομένων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι δικαιούχοι αιγοπροβατοτρόφοι σε εύλογο διάστημα θα μπορούν να προβούν σε δηλώσεις των ζώων τους προκειμένου να αποζημιωθούν με το ποσό που τους αναλογεί.

 

Εμβόλια και εντομοκτόνα για Καταρροϊκό

Αναφορικά με την πληρωμή των ταλαιπωρημένων για 5 και πλέον χρόνια κτηνοτρόφων του Τυρνάβου που αναμένουν την αποζημίωση για τον καταρροϊκό του 2014-15, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε ότι η Απόφαση βρίσκεται στο γραφείο της υφυπουργού κ. Φωτεινής Αραμπατζή και είναι θέμα ημερών –ίσως και εντός της ημέρας, όπως είπε- να έρθει προς υπογραφή στον ίδιο, προκειμένου να δρομολογηθεί η σχετική πληρωμή.

Ο κυβερνητικός βουλευτής μετά από συνεργασία που είχε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, που αγωνιούν για την εξάπλωση του καταρροϊκού πυρετού από την Δυτική Μακεδονία, ζήτησε να υπάρξουν άμεσα μέτρα όπως ο εμβολιασμός των ζώων και η παροχή εντομοκτόνων-εντομοαποθητικών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Στο σημείο αυτό κλήθηκε να συνεισφέρει με τις γνώσεις του ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου κ. Μάκης Αλεξανδρόπουλος. Όπως έγινε γνωστό μετά τα 78 πανελλαδικά κρούσματα –κυρίως στη Δυτική Μακεδονία- υπήρξε έγκριση από την ΕΕ για τη χρήση εμβολίου. Το κόστος των εμβολίων για όλο τον πληθυσμό των αιγοπροβάτων είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός. Μετά τα 7 κρούσματα στον νομό Τρικάλων θα υπάρξει εμβολιασμός στον συγκεκριμένο νομό μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Επιπλέον, οι ΔΑΟΚ κάθε Περιφέρειας χρηματοδοτούν τα εντομοκτόνα-εντομοαποθητικά αρκεί οι κτηνοτρόφοι να καταθέσουν τα σχετικά παραστατικά.

 

Πετρέλαιο και Δάσωση

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε δύο ακόμη ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο:

  1. To υψηλό κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος, ζητώντας να υπάρξει και πάλι πρόνοια για το “αγροτικό πετρέλαιο” που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016.
  2. Το πρόβλημα με το φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα της δάσωσης γαιών, όπου χωρίς δική τους υπαιτιότητα πολλοί δικαιούχοι ενισχύσεων από τη Θεσσαλία, την Κρήτη, τη Μακεδονία, αλλά και άλλες περιοχές, καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβαν.

Ο κ. Βορίδης, για μεν το “αγροτικό πετρέλαιο” παρέπεμψε στο οικονομικό επιτελείο, για δε το ζήτημα της δάσωσης γαιών δεσμεύτηκε να αναθέσει σε συνεργάτη του να διερευνήσει -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών- όλες τις παραμέτρους του προβλήματος, προκειμένου να υπάρξει λύση.