- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Το Εργατικό Κέντρο για το άνοιγμα των σχολείων και ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης

Η κυβέρνηση ικανοποιεί απλόχερα τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιρειών, ενώ αρνείται να κάνει πράξη τα αυτονόητα για τη λειτουργία των σχολείων με υγιεινή και ασφάλεια!

Τα σχολεία, τα φροντιστήρια, τα κέντρα μελέτης, όλες οι δομές εκπαίδευσης ιδιωτικές και δημόσιες πρέπει να ανοίξουν την ώρα που τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Η κατάσταση αυτή δεν είναι προϊόν τύχης ή χαλάρωσης της στάσης του καθενός μας, όσο κι αν η προσωπική μας ευθύνη είναι σημαντική.

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης που προσάρμοσε τα πρωτόκολλα ασφαλείας στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα του τουρισμού και των μεταφορών. Πως να προστατέψει κάποιος τον εαυτό του και τους γύρω του όταν η πληρότητα στα αεροπλάνα είναι 100% και στα πλοία 85%, ενώ στην πράξη φτάνει κι εκεί το 100%; Πως μπορούν να μιλούν για ατομική ευθύνη όταν η ενημέρωση για την ακριβή γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων είναι θολή, σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου στον τουρισμό;

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., μέσω των δηλώσεων της Υπουργού Παιδείας, αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει την απαίτηση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ώστε καμία τάξη να μην έχει πάνω από 15 μαθητές.

Αρνείται πεισματικά να προχωρήσει, σε συνεργασία με τους Δήμους, στην εξεύρεση ή τη δημιουργία νέων σχολικών αιθουσών, ξεκινώντας από τα σχολεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και την αξιοποίηση κρατικών ή ακόμα και ιδιωτικών υποδομών που πληρούν τα κριτήρια. Με μία πρώτη ανεπίσημη καταγραφή στοιχείων στον Δήμο Λάρισας έχουμε 27 κενές αίθουσες μόνο σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, ενώ σε όμορους Δήμους 11 κενές αίθουσες.

Αρνείται να προχωρήσει στην εκταμίευση του αναγκαίου κονδυλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών σε προσωπικό.

Και συγχρόνως προχωράει ένα βήμα παραπέρα με την πρόθεση της να κλείσει τις Λυκειακές τάξεις σε 7 σχολεία του Νομού μας σε Αρμένιο, Πλατύκαμπο, Κοιλάδα, Αγιά, Συκούριο, Μακρυχώρι και Τσαριτσάνη. Σε αυτή την περίπτωση δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τον συγχρωτισμό που θα επικρατεί, αφού οι μαθητές από τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται καθημερινά με συγκοινωνία και να φοιτήσουν σε άλλα σχολεία που είναι ήδη κορεσμένα.

Παράλληλα, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες εξαγγελίες(υπουργική απόφαση) της Κεραμέως ,  ο όποιος σχεδιασμός όσον αφορά στην λειτουργία φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, κέντρων μελέτης  τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και μαθητές ανάγονται και πάλι στην χρήση μάσκας, απολυμαντικών χεριών κα. Όμως όλοι ξέρουμε το μικρό μέγεθος των αιθουσών στις δομές αυτές και πόσο δύσκολο είναι να προστατευθεί η υγεία των παιδιών, αλλά και των συναδέλφων.

Αυτή η κατάσταση, η απελευθέρωση των απολύσεων στα Ιδιωτικά Σχολεία και οι συμβάσεις που θα ορίζονται κατά το συμφέρον του εργοδότη, στρέφεται κατά των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών και των οικογενειών τους. Οι εκπαιδευτικοί υπό το φόβο της απόλυσης, θα εκπληρώνουν περισσότερο το συμφέρον της επιχείρησης παρά το παιδαγωγικό τους χρέος. Πρόκειται για οργανωμένη επίθεση στα εργασιακά των εκπαιδευτικών, που αποτελεί πάγιο αίτημα των σχολαρχών.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, γονέων για:

 

Πρόσθετα για τη λειτουργία ιδιωτικών δομών, φροντιστηρίων και σχολείων, απαιτούμε:

 

Η Διοίκηση