Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λάρισας και Ελασσόνας


Tags |

Με επιτυχία και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας η πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου,  η συμβολική εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Λάρισας και το Παράρτημα Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, στο Μπεχτέσι Καρυάς Ολύμπου, για να τιμήσουν την ορκωμοσία της ίδρυσης των πρώτων αντάρτικων ομάδων.

Στην εκδήλωση παραβρεθήκαν και  κατάθεσαν  στεφάνι αντιπροσωπείες  από τη Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, την Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Λάρισας, Ελασσόνας και Λιτόχωρου , αντιστασιακοί από τον Πλαταμώνα και συγγενείς θυμάτων .

Την εκδήλωση άνοιξε η Δήμητρα Σίσκου, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισα και ενώ  χαιρετισμό απηύθυνε ο Θόδωρος Σιμεωνίδης, αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ελασσόνας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Σερδένης, μέλος  της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑΔΣΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Η σημερινή μας  εκδήλωση πραγματοποιείται  για να τιμήσουμε τους πατριώτες αγωνιστές της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης που όχι μόνο πήραν μέρος στον αγώνα ενάντια στην τριπλή  κατοχή της πατρίδας μας από τους, – Ιταλούς φασίστες, τους  Γερμανούς ναζί και τους Βούλγαρους,- κατακτητές για την απελευθέρωση της, αλλά έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή.

Ο λαός μας στη συντριπτική του πλειοψηφία ενωμένος και ενταγμένος στο ΕΑΜ ( Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) κατόρθωσε δημιουργώντας το ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και τις άλλες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις όπως την  ΕΠΟΝ, (Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων), την ΕΑ (Εθνική Αλληλεγγύη) και άλλες να απελευθερώσει την πατρίδα. Την έμπνευση, την οργάνωση και την καθοδήγηση αυτού του αγώνα την είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.

Η πρώτη ανταρτοομάδα στον Όλυμπο- συγκροτήθηκε το Μάη του  1942  με απόφαση της ΚΕ του ΕΛΑΣ στη «Διάβα» του Ολύμπου. Την ομάδα αποτέλεσαν οι : Νίκος Ξυνός «Σμόλικας», Λευτέρης Παπαστεργίου (Ολυμπίσιος), Κώστας Κηπουρός (Μετσοβίτης), Ξενοφών Παπανικολάου (Φώντας), Μήτσος Πάπας (Ζαγοριανός), Αντώνης Καραμήτσιος (Μπουχαρής), όλοι από την Τσαριτσάνη και ο Βασίλης Οικονόμου από το Δομένικο. Μετά αρχίσανε να συγκροτούνται οργανώσεις του ΕΑΜ σε όλα τα χωριά της επαρχίας Ελασσόνας. Το  Σεπτέμβριος του 1942, οι ανταρτοομάδες πληθαίνουν στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο, στα Καμβούνια απλώθηκαν  παντού από άκρη σε άκρη. Οι ηρωικοί αγώνες του λαού, τα αμέτρητα λαϊκά θυσιαστήρια της λευτεριάς, ηλέκτρισαν την αδάμαστη ψυχή του λαού ολόκληρης της Ελλάδας και γέννησαν και γιγάντωσαν τον ανταρτοπόλεμο του ΕΛΑΣ.

Η ΕΑΜική κληρονομιά, παραμένει και σήμερα πηγή έμπνευσης και δύναμης στους αγώνες του λαού μας για τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα όπως είναι η ανεργία, τα χρέη, το φάσμα της πείνας και της ανασφάλειας και ταυτόχρονα να προετοιμάζεται για τον γενικότερο πολιτικό αγώνα ανατροπής του σάπιου καπιταλιστικού καθεστώτος, για το σοσιαλισμό.

Η πολιτική στάση, των αστικών κομμάτων στα χρόνια της Κατοχής δείχνει ότι και σ’ αυτή την περίοδο της πάλης για την απελευθέρωση υπήρχαν δύο κόσμοι αντίθετοι και ότι οι αστοί δεν νοιάζονταν για την απελευθέρωση, παρά μόνο για τη διατήρηση της εξουσίας τους και μετά απ’ αυτήν. Τότε, στην κατοχή, ένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου επέλεξε το δρόμο της ανοιχτής συνεργασίας με τους κατακτητές. Ένα άλλο τμήμα του είναι αυτοί που δεν μπήκαν στις κατοχικές κυβερνήσεις, αλλά συμφώνησαν με τη συγκρότησή τους, έδωσαν συγχαρητήρια στον Τσολάκογλου όταν έκανε την κυβέρνηση. Αυτοί εγκαταστάθηκαν στο Κάιρο σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, και ο βασιλιάς στο Λονδίνο μαζί με ένα τμήμα αστών πολιτικών.

Και, βέβαια, Φίλες και φίλοι, μας χωρίζει άβυσσος μ’ αυτούς που και σήμερα δίνουν τη γη, θάλασσα και αέρα της πατρίδας μας στους δολοφόνους των λαών ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Δίνουν στρατιωτικές βάσεις και στέλνουν ελληνικό στρατό σπονδή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου γης, με στόχο την γεωστρατηγική αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης για τα κέρδη των μονοπωλίων, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για το λαό μας.

Οι κυβερνήσεις της χώρας μας, την ίδια στιγμή που μιλάνε για δήθεν εθνική κυριαρχία και πατριωτισμό, έχουν δώσει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για να εξαπολύσουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή, έχουν δώσει το Αιγαίο στο ΝΑΤΟ για να αλωνίζουν τα ΝΑΤΟικά πλοία, έχουν ανοίξει νέες ΝΑΤΟικές και Αμερικάνικες βάσεις στη χώρα μας, μάλιστα δε έφεραν τα Αμερικάνικα κατασκοπευτικά drones στο αεροδρόμιο της Λάρισας.

Έχουν αναλάβει «εργολαβία» τις βρωμοδουλιές των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στα Βαλκάνια που ως «μεντεσές» όπως αποκάλεσε την Ελλάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ, μάντρωσαν τα Σκόπια και επιδιώκουν να μαντρώσουν όλα τα Δυτικά Βαλκάνια στη λυκοσυμμαχία τους και σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία- Κίνα.

 

Η δε Ευρωπαϊκή .Ένωση  επιχειρεί με τις αποφάσεις την απαράδεκτη ταύτιση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού. Επιδίωξη της ΕΕ αποτελεί να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως “Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων. Ματαιοπονούν  κι είναι γελασμένοι ότι μπορούν να ξαναγράψουν την Ιστορία που σφραγίστηκε από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η λαϊκή αντιφασιστική νίκη επιβεβαιώνει ότι ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός που έχει το δίκιο με το μέρος του, μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αντίπαλο, όσο και αν αυτός φαντάζει ανίκητος.

Οι λαοί έχουν τη δύναμη και μπορούν αν το αποφασίσουν να ανατρέψουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννά και θρέφει το ναζισμό – φασισμό, φέρνει φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά για τους λαούς, σε όφελος της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων.

Κλείνοντας τόνισε  ότι με αυτή μας την πείρα και τα πολύτιμα διδάγματα εκείνου του αγώνα, συνεχίζουμε την πάλη μας, σήμερα, για τα λαϊκά προβλήματα, την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου και πρώτα απ’ όλες η βάση της Σούδας. Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις, να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετέχουν σ’ αυτούς. Αυτός ο αγώνας να συνδέεται καθημερινά με την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου του σοσιαλισμού –κομουνισμού

 

Λάρισα 31.8.2020