- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Δεύτερη κατανομή voucher για ΚΔΑΠ

Να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων, προκειμένου να μπορέσουν περισσότερες εργαζόμενες και άνεργες μητέρες να λάβουν το κουπόνι/voucher της πολιτείας για να συμμετάσχουν στις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχουν τα δημοτικά και ιδιωτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ζήτησε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου.


Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» για την περίοδο 2020-2021 δέχθηκε διαμαρτυρίες γονέων που δεν είναι δικαιούχοι του voucher. Όπως τόνισε «το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει κυρίως εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα -πολλές από τις οποίες εργάζονται πρωινά και απογεύματα- και δεν διαθέτουν εναλλακτική λύση για την απασχόληση των παιδιών τους».
Η αρμόδια υφυπουργός, επειδή κάποιες πλευρές καλλιεργούν σύγχυση, ξεκαθάρισε ότι «είναι άλλη η δέσμευση για κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού και άλλο τα ΚΔΑΠ, καθώς τα ΚΔΑΠ αφορούν την απογευματινή απασχόληση παιδιών του δημοτικού. Με την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέτος δίνουμε για πρώτη φορά επιπλέον 15 χιλιάδες vouchers  με το λεγόμενο “παράλληλο” πρόγραμμα αξίας 30.000.000 ευρώ σε εργαζόμενες στον ιδιωτικό αλλά και -επιτέλους- τον δημόσιο τομέα με αυξημένα μάλιστα εισοδηματικά κριτήρια σε σχέση με το πρόγραμμα της “εναρμόνισης”. Ωστόσο, αν και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ είναι ίδιος με πέρυσι (279 εκ. ευρώ), φέτος παρατηρήθηκε εκτίναξη των αιτήσεων και των νέων δομών ΚΔΑΠ. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις από 67 χιλιάδες, σχεδόν διπλασιάσθηκαν, φτάνοντας τις 111 χιλιάδες. Την ίδια ώρα, τα ΚΔΑΠ “φύτρωναν σαν μανιτάρια”, οι ιδιωτικές δομές σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση της τάξης του 124% και από 465 ιδιωτικά ΚΔΑΠ φτάσαμε στα 1.043, ενώ και στα δημοτικά ΚΔΑΠ υπήρξε αύξηση κατά 63% και από 424 έφτασαν στα 690. Για να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων χρειάζεται υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 64 εκατομμύρια ευρώ, δυνατότητα που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει».
Ο κυβερνητικός βουλευτής πρότεινε να υπάρξει δυνατότητα δεύτερης κατανομής με προτεραιότητα σε μητέρες που έχουν λάβει το απαραίτητο voucher για τα τέκνα προσχολικής ηλικίας σε παιδικούς σταθμούς άλλα όχι για τα μεγαλύτερα παιδιά τους ηλικίας 5 ως 12 ετών, που μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά στα ΚΔΑΠ. Πρόταση που η αρμόδια υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Επιπλέον, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κάλεσε την κ. Μιχαηλίδου να υπάρξει από τώρα οργάνωση της διαδικασίας για την ένταξη της δράσης και στο επόμενο ΕΣΠΑ, καθώς είναι από τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας. Η υφυπουργός δεσμεύτηκε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σημείωσε ότι θα εξετάσει και την πρόταση για κλιμακούμενη επιδότηση του voucher, έτσι ώστε οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα, πολλά παιδιά, ανεργία κλπ να λαμβάνουν το 100% της επιχορήγησης, ενώ μητέρες με λιγότερα μόρια το 90% ή το 80% της αξίας με το υπόλοιπο να καταβάλλεται εξ ιδίων πόρων.