Τ. Τσιαπλές: Η προστασία της υγείας και του μορφωτικού δικαιώματος των παιδιών, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς


Tags |

Πριν λίγες ημέρες, η κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο για την έναρξη των σχολείων, σε συνθήκες αύξησης των κρουσμάτων και ενώ ήταν γνωστό και αναμενόμενο ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, που δεν μπορεί να καθησυχάσει τη λαϊκή οικογένεια και τους νέους, αφού αναφέρεται κυρίως στην περιβόητη ατομική ευθύνη, για την χρήση της μάσκας.

Σήμερα, είναι απολύτως επιτακτικό να περιφρουρηθεί το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και τη ζωή, με πρώτη ευθύνη της κυβέρνησης. Ως Λαική Συσπείρωση, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν τουλάχιστον τα παρακάτω στη Θεσσαλία και πανελλαδικά:

Για τα σχολεία:

  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Το αναγκαίο αυτό μέτρο είναι ρεαλιστικό σε μια σειρά Δήμους (επαρχία, νησιά Σποράδων) με την αξιοποίηση σχολικών μονάδων, που έκλεισαν. Σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, χρειάζεται γρήγορος σχεδιασμός για αξιοποίηση κατάλληλων δημόσιων κτιρίων, με κρατική ευθύνη.
  • Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο λυκειακών τμημάτων σε μια σειρά χωριά και της Θεσσαλίας, λίγες ημέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της, γιατί η εφαρμογή της σημαίνει επιβάρυνση των σχολείων των πόλεων σε αριθμό μαθητών σε συνθήκες πανδημίας, το ίδιο και στα ΜΜΜ, ταλαιπωρία και έξοδα για τους μαθητές, ιδιαίτερα για τους τριτολυκειακούς που έχουν περισσότερες υποχρεώσεις και υποβάθμιση των υπαρχόντων σχολείων, αφού είναι πιθανή η μετακίνηση μαθητών και από τις μικρότερες τάξεις του Λυκείου.
  • Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.
  • Στήριξη και γενίκευση των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης, για να μην μείνει κανένα παιδί πίσω στη μορφωτική διαδικασία.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά).
  • Άμεση επανέναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων, που είναι απαραίτητα σε πολλές οικογένειες, που πλήττονται από τη φτώχεια και την ανεργία.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η μετάδοση του ιού.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

 

Για τα ΑΕΙ:

  • Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες, για προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, για την αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμού, ώστε να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια για όλους τους φοιτητές.
  • Αξιοποίηση όλων των χώρων των Ιδρυμάτων, με κατάλληλη διαμόρφωση τους (συνεδριακών κέντρων, δημοτικών, ιδιωτικών χώρων), για να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
  • Για την εξ’ αποστάσεως εξέταση, να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός, σύνδεση στο δίκτυο, πρόσβαση σε βιβλιοθήκες, διαμόρφωση και αξιοποίηση των χώρων Η/Υ για τους φοιτητές, αναρτημένο εκπαιδευτικό υλικό και ο απαιτούμενος χρόνος για να μπορέσουν όλοι να συμμετάσχουν.
  • Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη στις φοιτητικές εστίες. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς. Μόνιμη μηνιαία επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών.

Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας (27/8/20)