- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Έργα αλλαγής δικτύων ύδρευσης στο Δήμο Λαρισαίων

Με την υλοποίηση νέων σημαντικών έργων αντικατάστασης παλαιών δικτύων ύδρευσης σε συνοικίες της Λάρισας συνεχίζεται το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΛ.

Η νέα μεγάλη παρέμβαση ξεκινάει άμεσα μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο Λαρισαίων και πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ Απόστολο Καλογιάννη. Η εργολαβία, προϋπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ αφορά την αντικατάσταση των δικτύων στις συνοικίες  Ανθούπολη, Φιλιππούπολη, Νέα Σμύρνη και Λαχανοκήποι. Συνολικά υπολογίζεται ότι με τη νέα εργολαβία θα αντικατασταθούν αγωγοί ύδρευσης άνω των 40 χιλιομέτρων.  Τα έργα ξεκινούν άμεσα από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης.

Το έργο είναι προυπολογισμού 6,5 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος εταιρεία αναδείχθηκε η  P. & C. DEVELOPMENT S.A.. Το συμβατικό ποσό του έργου ανέρχεται σε 3.901.290,17 € από τα οποία 3.000.000 € προέρχονται από  το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ( πρώην ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι ) και 901.290,17 € από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΛ.

Πρόταση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Παράλληλά η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. στις αρχές Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί αίτηση για χρηματοδότηση στην πρόσκληση ΑΤ01 Υποδομές Ύδρευσης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» τριών νέων έργων αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης.

Τα προτεινόμενα νέα έργα αφορούν :

– Την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης και των παροχών στις συνοικίες

Αγ. Αθανάσιος και Πυροβολικά του Δήμου Λαρισαίων συνολικού μήκους

23.023μ.

– Την αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης και των παροχών στις συνοικίες

Λειβαδάκι, Αγ. Θωμάς και Ηπειρώτικα του Δήμου Λαρισαίων συνολικού

μήκους 22.215μ

– Την αναβάθμιση των αγωγών μεταφοράς νερού των Α (Γιάννουλης) και Β

(Αμπελώνα) ομάδων γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΛ , συνολικού μήκους 8.413μ.μ

Κεντρικός στόχος της δημοτικής αρχής του Απ. Καλογιάννη και της διοίκησης της ΔΕΥΑΛ είναι (από το 2015 ως το τέλος της τρέχουσας θητείας, το 2023) να έχει αντικατατασταθεί το 90% των παλιών δικτύων ύδρευσης στην πόλη. 

Ειδικότερα, Η στρατηγική της επένδυσης, από τη ΔΕΥΑΛ, σε έργα υδροδότησης και ιδιαίτερα στις αντικαταστάσεις των παλαιών δικτύων ύδρευσης στην πόλη της Λάρισας έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των διαρροών λόγω θραύσης , τον εξορθολογισμό λειτουργίας των δικτύων διανομής , την αναβάθμιση της ποιότητας υδροδότησης των κατοίκων καθώς και την μείωση των λειτουργικών εξόδων της Επιχείρησης αφού η ποσότητα του νερού που θα αντλείται θα είναι μικρότερη και κατ’ επέκταση οι δαπάνες άντλησης, επεξεργασίας, διανομής του νερού θα είναι μειωμένες.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την επένδυση στις αντικαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης προκύπτουν από το γεγονός ότι πλέον με τη χρήση των νέων δικτύων θα περιοριστούν  ακόμη περισσότερο οι διαρροές τους με αποτέλεσμα η κατανάλωση του πόσιμου νερού να μειωθεί, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα από την υπεράντληση και την εξάντληση των φυσικών πόρων με δεδομένο ότι οι απολήψιμες ποσότητες θα μειωθούν. Τέλος οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης των κατοίκων των περιοχών όπου αντικαθίστανται τα δίκτυα αναβαθμίζονται σημαντικά, αφού η ποιότητα του υλικού των νέων δικτύων είναι κατά πολύ ανώτερη του υπάρχοντος.

Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης από το Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μαβίδης, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Δημ. Σαββοργινάκης και η διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΛ κ. Αννα Ζαχίδου.