- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Παρέμβαση Μάξιμου σε Κεραμέως για κατάργηση τμημάτων σε 7 Λύκεια του νομού

Το πρόβλημα με τη μη έγκριση λειτουργίας λυκειακών τμημάτων προσανατολισμού, λόγω αριθμού μαθητών, δεν περιορίζεται μόνο στην Τσαριτσάνη αλλά αφορά συνολικά 7 Λύκεια του νομού Λάρισας -και μάλιστα με μεγαλύτερες αποστάσεις από τη σχολική μονάδα στην οποία θα πρέπει να μετακινηθούν-, γεγονός για το οποίο υπήρξε άμεση παρέμβαση του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου και επικοινωνία του με την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο πρώην τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, μετά την ενημέρωση από φορείς της Ελασσόνας και γονείς παιδιών έθεσε στην υπουργό Παιδείας το μείζον ζήτημα που ανέκυψε με τις αναγκαστικές μετακινήσεις παιδιών από σχολεία στο Αρμένιο, τον Πλατύκαμπο, την Κοιλάδα, την Αγιά, το Συκούριο, το Μακρυχώρι και την Τσαριτσάνη, εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας ομάδων προσανατολισμού της Γ Λυκείου και ζήτησε την επανεξέταση του θέματος. Η κ. Κεραμέως δεσμεύτηκε να ζητήσει λεπτομερή ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε ερώτηση αναδεικνύοντας και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου το πρόβλημα υπογραμμίζοντας ότι «αναστάτωση και διαμαρτυρίες έχουν προκύψει, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, από τις πληροφορίες για τη μη έγκριση λειτουργίας λυκειακών τμημάτων σε σχολικές μονάδες του νομού Λάρισας, λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών.

Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει εγκριθεί η λειτουργία για τα ολιγομελή τμήματα 2 έως 7 μαθητών των ομάδων προσανατολισμού της Γ Λυκείου σε σχολεία στο Αρμένιο, στον Πλατύκαμπο, στην Κοιλάδα, στην Αγιά, στο Συκούριο, στο Μακρυχώρι και στην Τσαριτσάνη, οι μαθητές των οποίων θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες σχολικές μονάδες. Η αδυναμία λειτουργίας των ανωτέρω τμημάτων, αφού δεν υπήρξε η απαραίτητη έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, διαδόθηκε αστραπιαία, δημιούργησε αναταραχή και προκαλεί τις διαμαρτυρίες των οικογενειών των μαθητών, αλλά και των τοπικών αρχών.

Αναμφίβολα το ζήτημα αναδεικνύει τις τραγικές συνέπειες του μείζονος δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Ωστόσο, το κλείσιμο των παραπάνω τμημάτων ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ αυξάνονται οι κίνδυνοι με τις καθημερινές μετακινήσεις στις οποίες θα υποχρεωθούν οι μαθητές. Ταυτόχρονα, δεν είναι παιδαγωγικά ενδεδειγμένη η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος και η καθημερινή μετακίνηση των μαθητών την τελευταία τους χρονιά στο Λύκειο, κατά την οποία θα πρέπει να φοιτούν απερίσπαστοι, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα, προκειμένου να διεκδικήσουν το μέλλον τους με την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ. Επιπλέον, σε μια περίοδο που λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι καθημερινές μετακινήσεις θα δημιουργήσουν ανεπιθύμητο συγχρωτισμό και συνεπώς κινδύνους για την υγεία των μαθητών και των οικογενειών τους».

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «ιδιαίτερες αντιδράσεις υπάρχουν στην Τσαριτσάνη, όπου στους ανωτέρω λόγους προστίθεται και η συνολικότερη προσπάθεια των κατοίκων και των τοπικών αρχών για την αναβάθμιση της ιστορικής Οικονόμειου Σχολής, η οποία στεγάζει το γυμνάσιο και το λύκειο και από τις 8 Μαρτίου 2020 είναι επισήμως προς ένταξη στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά την αρμόδια υπουργό αν προτίθεται να επανεξετάσει τη λειτουργία των υπό κατάργηση ολιγομελών λυκειακών τμημάτων στα ανωτέρω 7 σχολεία του νομού Λάρισας.