- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η προστασία της υγείας μας δεν αποτελεί κόστος

H παράκαμψη των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την επανάκαμψη της πανδημίας στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ζωή και την υγεία του λαού.

Η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί τζόγαρε την υγεία του λαού για τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, ανοίγοντας τα σύνορα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, φορτώνοντας τα αεροπλάνα στο 100%, αλλά με δειγματοληπτικούς ελέγχους μόλις στο 1/10 των εισερχομένων. Και μόνο αφού η κατάσταση ξέφυγε μιλά για αυστηροποίηση του πλαισίου. Άνοιξε τα σύνορα με τους όρους των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται κυρίως στον Τουρισμό και στις Μεταφορές για να στηρίξει την κερδοφορία τους την καλοκαιρινή περίοδο. Και για να γίνει αυτό, ομολογεί προκλητικά ότι μετέτρεψε το λαό σε πειραματόζωο! Κάνοντας «λάστιχο» τα υγειονομικά πρωτόκολλα και για να μην αποτρέψει τους τουρίστες – πελάτες να επισκεφτούν τη χώρα, στην πραγματικότητα πολλαπλασίασε τις εστίες διασποράς του κορονοϊού στο εσωτερικό (που είχαν σχεδόν εκμηδενιστεί) και τώρα απλά παρατηρεί την εξέλιξη του φαινομένου, για να διαπιστώσει το βαθμό …αποτελεσματικότητας της εγκληματικής της πολιτικής! Κι από πάνω έχει το θράσος να κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τη νεολαία μιλώντας για «ατομική ευθύνη»!

 Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα που κερδήθηκε με τεράστιες θυσίες από τον απλό κόσμο, δεν υλοποίησε ουσιαστικά κανένα μέτρο για την θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας απέναντι στο 2ο κύμα της πανδημίας. Σήμερα, 6 μήνες μετά, 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία, όπως λείπουν επίσης και τα «αυτονόητα» απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Ο λαός και οι εργαζόμενοι μπήκαν σε καραντίνα, μπήκαν σε αναστολή, μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε σχολεία και σε τηλεφωνικά κέντρα με την κατ΄οίκον εργασία, έμεναν απλήρωτοι, ζώντας με το επίδομα των 500 ευρώ, πήγαιναν για δουλειά στοιβαγμένοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ζουν με το φόβο της ανεργίας, της απόλυσης, το καθημερινό άγχος της επιβίωσης.

Την ίδια ώρα οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία θησαυρίζουν, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κολυμπάνε στο χρήμα, ενώ οι μεγαλοξενοδόχοι, αερομεταφορείς και λοιποί επιδοτούνται με δισεκατομμύρια από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζομένων.

Τις επιπτώσεις της επερχόμενης κρίσης καλούνται να τις επωμιστούν ξανά οι εργαζόμενοι αφού στους χώρους δουλειάς κυριαρχεί η εργοδοτική αυθαιρεσία και με το πρόσχημα της εξάπλωσης της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καταχρηστική επιβολή του κόστους πραγματοποίησης του τεστ για τον κορονοϊό στους εργαζόμενους που επιστρέφουν από την καλοκαιρινή τους άδεια. Τις τελευταίες μέρες κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς η συζήτηση για την οδηγία της πολίτικης προστασίας να διενεργούνται τεστ στους εργαζόμενους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους. Σε πολλές επιχειρήσεις το κόστος αυτό με εντολή τύπου “ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΣΤΑΣΗ”, μεταφέρεται στην τσέπη των εργαζομένων. Υπεύθυνοι για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι οι εργοδότες και δεν νομιμοποιείται καμιά τέτοια απαίτηση από μεριά τους. Καλούμε τους εργαζόμενους να αρνηθούν σε οποιαδήποτε περίπτωση να πληρώσουν την διενέργεια των τεστ και να καταγγείλουν στο σωματείο την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση. Σε ένα κλάδο που είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με τις δεκάδες κλινικές που αναπτύσσονται στο νομό μας και τα εκατομμύρια που επενδύονται, θα άπρεπε για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία να υπάρχουν δωρεάν παροχές  και όχι να πληρώνουν από την τσέπη τους για τα αυτονόητα.

Απαιτούμε την διενέργεια μαζικών τεστ στους εργαζόμενους στην ιδιωτική υγεία με επιβάρυνση της εργοδοσίας και του κράτους. Εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς και ελέγχων των μέτρων από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του κράτους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο και οργανωμένα να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που δεχόμαστε στα εργασιακά μας δικαιώματα.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ, ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΧΩΡΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Ν.Λ. ΚΑΙ ΤΗΣ   Ο.Σ.Ν.Ι.Ε.

 

ΤΟ Δ.Σ.