- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών το φθινόπωρο ζητά ο Μάξιμος

«Εν όψει της λήψης μέτρων κατά του νέου κύματος της πανδημίας πρέπει να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να στηρίξουμε έμπρακτα την πρωτογενή παραγωγή. Να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες παρενέργειες στις αγροτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, άλλα και να ενισχύσουμε τη βιωσιμότητά τους, κυρίως διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε ρευστότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, σε ερώτησή του για τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων για την πανδημία σε συνεταιρισμούς και αγροτικές επιχειρήσεις.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμιζε τις δυσκολίες που επέφεραν στις οικονομικές συναλλαγές μέτρα, όπως η δυνατότητα μη εξόφλησης επιταγών -από επιχειρήσεις που ήταν σε καθεστώς προστασίας- σε αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιριστικά σχήματα. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι συνεταιρισμοί, καθώς δεν έχουν την ευελιξία ή το οικονομικό αντίκρισμα να ανταποκριθούν σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις

 

Έως 7.000 ευρώ ανά αγρότη

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι για τη στήριξη των επιχειρήσεων «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση του σχετικού κονδυλίου που χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους κατά 250 εκ. ευρώ, σε συνολικά 2,25 δις ευρώ, και αφορά στην επιδότηση της προμήθειας των εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις». Επίσης, προσθέτει ότι στο υπό σύσταση Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID 19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης και θα είναι διαθέσιμο στην αγορά εντός Σεπτεμβρίου, θα έχουν πλέον πρόσβαση οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργία και την υδατοκαλλιέργεια. Θα προσφέρονται μερικές εγγυήσεις για επιλέξιμα δάνεια για κεφάλαια κίνησης (έως 80%) άλλα και η δυνατότητα επιδότησης των προμηθειών εγγύησης (ως 100%), ώστε να επιτυγχάνεται μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, με στόχο στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας την παρούσα χρονική στιγμή.

Επιπροσθέτως, ενημερώνει για την «πρόταση που κατέθεσε προς διαβούλευση η ΕΕ σχετικά με την ενεργοποίηση ενός νέου μέτρου στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020, με σχετική τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 1305/2013. Το νέο προσωρινό αυτό μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από τις διαθέσιμες πιστώσεις του ΠΑΑ κάθε Κράτους–Μέλους και προβλέπει τη στήριξη γεωργών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία, μέσω της χορήγησης κατ’ αποκοπή ενίσχυσης έως 7.000 ευρώ ανά γεωργό και έως 50.000 ευρώ ανά ΜΜΕ κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών και κατηγοριοποίησης των επιλέξιμων δικαιούχων».