- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κώστας Αγοραστός: Η γραφειοκρατία καθυστερεί τα έργα

Την επίσπευση των διαδικασιών κατά την εκτέλεση των εργασιών μετατοπίσεων – παραλλαγών των δικτύων των Οργανισμών Κοινώς Ωφέλειας (Ω.Κ.Ο) ζητά με επιστολή του προς τον Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Στην επιστολή του την οποία κοινοποιεί και στον Γενικό Γραμματέα Υποδομών αλλά και στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, ο Περιφερειάρχης τονίζει το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται στην υλοποίηση των έργων λόγω της καθυστέρησης μετατόπισης των δικτύων και προτείνει αλλαγή των διαδικασιών έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία. Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κώστα Αγοραστού έχει ως εξής:

Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων μας (συγκοινωνιακών) που συγχρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, αλλά και εκείνων που χρηματοδοτούνται από το Π.Δ.Ε., συνεργαζόμαστε με τα κατά τόπους Τεχνικά Τμήματα των Διευθύνσεών σας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μετατοπίσεις δικτύων της αρμοδιότητάς σας. Οι εργασίες των μετατοπίσεων πραγματοποιούνται μέσω εργολαβιών που συνάπτετε και χρηματοδοτούνται από τις πιστώσεις των έργων μας, μέσω των αντίστοιχων υποέργων Ο.Κ.Ω..

Μετά την πολύχρονη εμπειρία μας, ερχόμαστε να σας ενημερώσουμε για τα εξής:

  1. Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εργασιών μετατοπίσεων – παραλλαγών των δικτύων σας, οι οποίες οφείλονται σε εσωτερικές σας διαδικασίες.  Από την πλευρά μας, η ενημέρωσή σας, για τον αριθμό των έργων μας στα οποία θα απαιτηθούν μετατοπίσεις, όσο και για την έκταση αυτών (κόστος, διάρκεια εργασιών, απαιτούμενα υλικά κ.α.), γίνεται ικανό χρονικό διάστημα πριν, ώστε να έχετε τον απαιτούμενο χρόνο προγραμματισμού των απαραίτητων διαδικασιών (π.χ. σύναψη εργολαβιών ή προμήθεια υλικών κ.α.).  Συγκεκριμένα, η αρχική ενημέρωσή σας γίνεται πριν τη ένταξη στα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα των έργων μας, η οποία προηγείται της υπογραφής της σύμβασης χρονικό διάστημα συχνά μεγαλύτερο του ενός έτους.  Εν συνεχεία, η προπληρωμή των εργασιών μετατόπισης καταβάλλεται εκ μέρους μας, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ωστόσο η εκτέλεση των εργασιών μετατόπισης καθυστερεί χωρίς λόγο, για πολύ μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ομαλή εξέλιξη και αλληλουχία των προγραμματισμένων, βάσει χρονοδιαγραμμάτων εργασιών.
  1. Οι παραπάνω καθυστερήσεις είναι ικανές να οδηγήσουν σε πιθανή διατύπωση αιτημάτων αποζημιώσεων, εκ μέρους των αναδόχων των έργων (μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, μη απόδοση του χώρου του έργου ελεύθερο στον ανάδοχο, διεκδίκηση σταλιών κ.α.). Επίσης, τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020, έχουν εγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, απ’ τα οποία οφείλουμε να μην παρεκκλίνουμε και για τα οποία ελεγχόμαστε από εγχώριες και Ευρωπαϊκές Επιτροπές.  Αποτέλεσμα δε των ως άνω καθυστερήσεων είναι να οδηγούμαστε σε παρατάσεις των έργων και σε μη έγκαιρη απόδοση αυτών στους πολίτες.
  2. Οφείλουμε να επισημάνουμε τη θετική στάση των εργαζομένων στα τοπικά Τμήματα των Διευθύνσεών σας, καθώς και τις άοκνες προσπάθειές τους για τη συντόμευση των διαδικασιών και την επίσπευση κατασκευής των εργασιών, οι οποίες ωστόσο δεν ευοδώνονται.

 

Μετά τα παραπάνω, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας, αλλά και του κοινού στόχου για τη συντόμευση του χρόνου απόδοσης των έργων στους πολίτες, προτείνουμε:

 

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προς διαφύλαξη των συμφερόντων και της προστασίας των δικαιωμάτων του Ελληνικού δημοσίου.