- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Άπλετο και διαυγές φως Led στην οδό Βόλου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αλλάζουν οι συνθήκες φωτισμού στην οδό Βόλου, απ όπου ξεκίνησε το καινοτόμο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της, με σύγχρονης τεχνολογίας οδοφωτιστικά τύπου LED.  Ο νέος φωτισμός που τοποθετείται προσφέρει ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας, σημαντική  μείωση κατανάλωσης ενέργειας, εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της δραστικής μείωσης του κόστους συντήρησης των φωτιστικών και εναρμονίζεται πλήρως με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί. Μετά την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, 54 έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων συνολικού προϋπολογισμού 45,4 εκατομμυρίων ευρώ, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που αλλάζουμε το φωτισμό σε όλους τους δρόμους που ανήκουν  στην αρμοδιότητα μας, με έργο προϋπολογισμού  5 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και η διαφορά είναι  ορατή  στην οδό Βόλου. Από το  ύψος του κυκλικού κόμβου στη Γαλήνη μέχρι τα όρια του σχεδίου πόλης της Λάρισας αλλάζουμε 250 φωτιστικά, σε πρώτη φάση. Συνολικά τοποθετούμε  σε όλη την Περιφέρεια 8.000 νέα φωτιστικά ευρωπαϊκού τύπου και προδιαγραφών. Δεν θα υπάρχει πλέον η νέφωση που δημιουργείται από τα παλιά  φωτιστικά Na, έχουμε άπλετο και διαυγές φως,  μειώνουμε  την κατανάλωση από τα 400 στα 120 W, αυξάνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα του φωτισμού. Είναι ένα βαθύ αποτύπωμα που αφήνει η Περιφέρεια  στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο με την ενεργειακή αναβάθμιση των 54 δημοσίων κτιρίων  -σχολείων, Νοσοκομείων, Στρατιάς κλπ- όσο και με την τοποθέτηση των νέων φωτιστικών στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι εργασίες στην οδό Βόλου

Τα πρώτα 250 φωτιστικά  στην οδό Βόλου, από τα όρια του Δήμου Λαρισαίων έως τον κυκλικό κόμβο της Γαλήνης,  αντικαθιστούν  φωτιστικά ισχύος 400W με νέα ισχύος 120W, επιτυγχάνοντας στην συγκεκριμένη περίπτωση μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 70% και αυξάνοντας  τα επίπεδα φωτεινότητας και ομοιομορφίας κατά 250%. Τις εργασίες επέβλεψε ο εντεταλμένος σύμβουλος Υποδομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας και επιβλέπων του έργου Στέλιος Δημότσιος. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας   που υλοποιεί αντίστοιχο έργο, με την παράλληλη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού προτύπου ΕΝ 13201 για τον οδοφωτισμό, χρησιμοποιώντας φωτιστικά LED με θερμοκρασία χρώματος 3000Κ για την μείωση της θάμπωσης και του φαινομένου της νέφωσης το οποίο εμφανίζεται εντονότερα σε περιπτώσεις ομίχλης ή υψηλής υγρασίας δυσχεραίνοντας την οδήγηση κατά τις νυκτερινές ώρες.