- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μέτρα φυτοπροστασίας για τις καλλιέργειες ελιάς

Πολλοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλουν τις καλλιέργειες ελιάς. Πιο αναλυτικά:

Ρυγχιτης (Rhynchites Cribripennis Desbrochers)

Έχουν  παρατηρηθεί  προσβολές από ρυγχίτη τοπικά  σε όλες τις περιοχές  της καλλιέργειας

Τα ακμαία άτομα του ρυγχίτη τόσο κατά την διατροφή τους όσον και κατά την ωοτοκία τους σχηματίζουν στην επιφάνεια των καρπών τρύπες με το ρύγχος τους, οι οποίες έχουν μορφή κρατήρα και οι προσβεβλημένοι καρποί πέφτουν.

  Συστασεις: Συστήνεται συχνή και προσεκτική επιθεώρηση των ελαιώνων  για την έγκαιρη αντιμετώπιση του εντόμου.

Να γίνει ψεκασμός μόνο στους ελαιώνες που παρατηρούνται προσβολές των καρπών από το έντομο με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

Κοκκοειδη της ελιας

Την εποχή αυτή έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη κινητών μορφών των παραπάνω κοκκοειδών.

  Συστασεις: Η καταπολέμηση των κοκκοειδών βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα τα οποία στοχεύουν στην ευρωστία των δένδρων, όπως: 1) Αφαίρεση και καύση  των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις των προνυμφών. 2) Ανανεωτικά κλαδεύματα σε γηραιά δένδρα 3) Κατάλληλη λίπανση.

Στους ελαιώνες πού έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή, συνιστάται η επέμβαση με κατάλληλα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.

  Δακος της ελιας (Dacus oleae )

Ο δάκος είναι ο σημαντικότερος εχθρός της ελιάς στη χώρα μας Οι πρώτες προσβολές εμφανίζονται τον Ιούνιο –Ιούλιο όταν ο καρπός είναι επιδεκτικός για την ωοτοκία.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον δάκο. Παρακαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να τοποθετήσουν  οι ίδιοι παγίδες για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου σε συνεργασία με τους γεωπόνους φυτοπροστασίας των ΔΑΟΚ των νομών (Μαγνησίας, Λάρισας και Φθιώτιδας ) και να  κάνουν οι ίδιοι τους δολωματικούς ψεκασμούς για την έγκαιρη καταπολέμηση του δάκου της ελιάς.

Προσοχη  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της Ελιάς να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer/agricultural-warnings