Παρέμβαση του δημάρχου Τεμπών για τα προβλήματα των παραγωγών


Tags |

Άμεση ήταν η αντίδραση του δημάρχου Τεμπών κ. Γιώργου Μανώλη στο πρόβλημα των καρπουζοπαραγωγών,  με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, καθώς και στους βουλευτές του Νομού Λάρισας , γεγονός που επισημαίνει το πρόβλημα διάθεσης των  καρπουζιών κατά το έτος 2020.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:

«Κύριε Υπουργέ σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Δημάρχου κατά την οποία εκπρόσωποι των καλλιεργητών καρπουζιών μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που ανέκυψαν στη διάθεση καρπουζιών, αλλά και στην τιμή διάθεσης κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο.

Στην τοπική κοινότητα Μακρυχωρίου, κατά κύριο λόγο αλλά και σε τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας, καλλιεργούνται κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια περίπου 2.800 στρέμματα καρπουζιών. Η μέση παραγωγή είναι περίπου 7.000 κιλά ανά στρέμμα και η συνολική παραγωγή περίπου 20.000 τόνοι ετησίως. Κατά την περσινή χρονιά η μέση τιμή διάθεσης για χονδρική πώληση κινήθηκε στα 0,18 ευρώ ανά κιλό και το κόστος παραγωγής στα 700 ευρώ ανά στρέμμα. Κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, οι προετοιμασίες ξεκίνησαν από το Δεκέμβριο του 2019 με την παραγγελία των φυτών και εν συνεχεία την προετοιμασία και φύτευση των φυτών. Με το γενικό lock down παρατηρήθηκε μία σημαντική μείωση στηζήτηση τόσο από εγχώριους εμπόρους όσο και εμπόρους του εξωτερικού. Λόγω της ευπάθειας του προϊόντος δεν είχαμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με τους λιγοστούς εμπόρους που εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα οι μέσες τιμές διάθεσης να κατρακυλήσουν στα 0,06 ευρώ ανά κιλό και σημαντική ποσότητα προϊόντος να παραμείνει αδιάθετο στα κτήματά τους. Με δεδομένο το κόστος παραγωγής στα 700 ευρώ ανά στρέμμα, αντιλαμβάνεστε ότι οι καλλιεργητές μας έχουν φτάσει σε απελπιστική κατάσταση.

Για την μετρίαση των επιπτώσεων στην τοπική οικονομία ζητούμε την χορήγηση ενίσχυσης ήσσονος σημασίας deminimis, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος των εξόδων και να μπορέσουν οι καλλιεργητές να συνεχίσουν την παραγωγική τους διαδικασία.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε το αίτημα των καλλιεργητών και το εντάξετε στην παραπάνω διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης.»