Μάξιμος: Το “δικαίωμα σπάθης“ για την Αγία Σοφία θυμίζει Ταλιμπάν!


Tags |

«Αν κάτι κατάφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας είναι η συνειδητοποίηση όλων ότι η Τουρκία έχει πια οριστικά απομακρυνθεί από τη Δύση. Οι συγκλονιστικές εικόνες με τους μπερντέδες στα ψηφιδωτά της Μεγάλης Εκκλησίας, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, επιβεβαίωσαν στα μάτια κάθε πολιτισμένου ανθρώπου την τεράστια απόσταση που χωρίζει πλέον την Τουρκία από αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό πολιτισμό». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, συνομιλώντας με πιστούς μετά τον εσπερινό στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής στο Λουτρό Ελασσόνας και τη λειτουργία στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής του δήμου Κιλελέρ.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστήριξε ότι «η επίκληση της “κατάκτησης“ και του “δικαιώματος της σπάθης“ από την επίσημη Τουρκία για να δικαιολογήσει τη μετατροπή σε τζαμί του συμβόλου της οικουμενικής ορθοδοξίας δείχνει τη διολίσθησή της Άγκυρας σε απόψεις που δεν απέχουν πολύ από εκείνες των Ταλιμπάν, που κατέστρεψαν μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς ως ειδωλολατρικά. Άλλωστε, το ακούσαμε κι αυτό! Δεν τους αρκεί ότι στο παρελθόν κατέστρεψαν έργα τέχνης, σοβατίσανε τα χρυσά ψηφιδωτά, ασβέστωσαν τοιχογραφίες, τώρα έφτασε στο σημείο Τούρκος “ιστορικός” να ζητά την αποκαθήλωση των ψηφιδωτών, που αποκαλύφθηκαν όταν το 1934 μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο, γιατί τα θεωρεί βλάσφημα για το ισλάμ!

Η σημερινή Τουρκία έκανε ένα τεράστιο βήμα οπισθοδρόμησης. Αντί να αντιληφθεί τον τεράστιο πλούτο που συνιστούν τα μοναδικά ελληνιστικά και βυζαντινά-χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην επικράτειά της, δείχνει να ενοχλείται διότι υπενθυμίζουν τον πολιτισμό που προϋπήρξε της εμφάνισης των Τούρκων στη Μικρά Ασία.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα επικρατήσουν πιο νηφάλιες απόψεις στη γείτονα χώρα. Μέχρι τότε η ΕΕ και συνολικότερα ο δυτικός κόσμος οφείλει να αντιδράσει δυναμικά, προασπίζοντας τις αρχές και αξίες που συμβολίζει για τον παγκόσμιο πολιτισμό η Αγία Σοφία απέναντι στη βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό που φαίνεται να επικρατούν στην Τουρκία».

Στον εσπερινό στο Λουτρό παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Θανάσης Παιδής και ο πρόεδρος του χωριού κ. Λάμπρος Καλύβας.