Ο δρόμος της ΕΔΑΘΕΣΣ για την ανάκαμψη της Οικονομίας, οι υψηλές αποδόσεις και οι μεγάλες επενδύσεις


Tags |

Δύο σημαντικές εξελίξεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, έρχονται να σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη στη Θεσσαλία και να πιστοποιήσουντην αποδοτικότητα του δικτύου διανομής προς όφελος όλων των καταναλωτών. Αρχικά, εγκρίθηκαν τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου από το ΔΣ της Εταιρείας, γεγονός πουκαταδεικνύει την αδιάλειπτη δραστηριότητα της ακόμα και στην εποχή του Κοροναϊού. Παράλληλα, η πρόσφατη έκδοση του ΦΕΚ για την έγκριση του 5ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ δίνει νέα πνοή στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο σημειώθηκε μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς με 8.293νέες συνδέσεις,διανεμήθηκαν 277,9 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου αυξημένοι κατά 4,4% από το εξάμηνο του 2019 και υλοποιήθηκαν€ 12 εκατ. επενδύσεις για τη ανάπτυξη του δικτύου και τη σύνδεση των νεών καταναλωτών.

Την ανοδική πορεία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ μαρτυρούν και τα οικονομικά αποτελέσματα του εξαμήνου, αφού ο κύκλος εργασιών της Εταιρείαςξεπέρασε τα 39,15 εκ. €, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) άγγιξαν τα 30,54 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τέλος, σε ότι αφορά τα καθαρά κέρδη της Εταιρείας, μετά τους φόρους, διαμορφώθηκαν στα 17 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 8,3% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με το Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020 – 2024της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας,με Αριθμό Απόφασης677/2020, θα υλοποιηθούν επενδύσεις που θα ξεπεράσουν συνολικά τα 145 εκ. €, από τα οποία 54 εκ. θα διατεθούν στη Θεσσαλία για την κατασκευή δικτύου και για νέες συνδέσεις, οι οποίες αναμένεται έως το 2024 να υπερβούντις 30.250 ,οι νέες συνδέσειςστην περιοχή, ώστε η διείσδυση του φυσικού αερίου  να αγγίξει το 74% το 2024.Το Δίκτυο Διανομής Φυσικού αερίου επεκτείνεται και εντός του 2020 θα τροφοδοτηθούντο Μουζάκιτου Δήμου Μουζακίου, η Πύλητου Δήμου Πύλης, το Συκούριοτου Δήμου Τεμπών,ο Αμπελώνας  του Δήμου Τυρνάβου.

Στο Εγκεκριμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης έως το 2024 ,θα επεκταθεί το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίουκαι θα τροφοδοτηθούν επίσης,στον Δήμο Λαρισαίωνη Φαλάνη,στον Δήμο Βόλουοι Αλυκές και το Διμήνι,στον Δήμο ΚιλελέροΠλατύκαμπος, η Χάλκη,η Γαλήνη και το Μελισσοχώρικαι στονΔήμο Φαρκαδόνας,η Φαρκαδόνα.

Λόγω της ιδιαίτερα υψηλής ζήτησης και σύμφωνα με την Υποχρέωση της Αδείας της , εντός του τρέχοντος έτους πρόκειται να εγκατασταθεί και 2ος σταθμός ΑποσυμπίεσηςΦυσικού Αερίου στην Ελασσόνα καιστον Τύρναβο και έως το τέλος του 2021 θα εγκατασταθεί και στην Καλαμπάκαγια να καλύψει τις καταναλώσεις των οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών  καταναλωτών της.

Όπως δηλώνει σχετικά ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας,«το επενδυτικό πλάνο της Εταιρείας αφορά την επέκταση των δικτύων, τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας  των υπηρεσιών της, με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε σπίτι, επιχείρηση και βιομηχανία της Θεσσαλονίκηςκαι της Θεσσαλίας. Ήδη καλύπτεται με δίκτυο το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών της Αδείας και ο προγραμματισμός μας είναι έως το 2024, να έχουν ενταχθεί το σύνολο των κωμοπόλεων και περιοχών. Οι ισχυρές επιδόσεις μας, επιβεβαιώνουν στο ακέραιο την ευόδωση του αναπτυξιακού μας προγράμματος εντός του χρονοδιαγράμματος που έχουμε ανακοινώσει».