- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Βορίδης σε Κέλλα: Εξετάζεται λύση για τους εργάτες γης

Την ικανοποίηση αιτημάτων του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου ζήτησε ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο Λαρισαίος πολιτικόςέθεσε το αίτημα των αγροτών για παράταση της παραμονής των εργατών γης έως το τέλος του έτουςκαθώς και την αποζημίωση των κτηνοτρόφων από τον καταρροϊκόπυρετό και τον κορονοϊό.

Εργάτες γης και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι θα εξετάσει την εφαρμογή της λύσης που προτείνουν οι αγρότες είτε την εκ νέου μετάκληση, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν δυσκολίες στην είσοδο υπηκόων τρίτων χωρών και ότι το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων για τον καταρροϊκό, ο κ. Βορίδης ενημέρωσε πως έχουν ληφθεί οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και απομένει η υπογραφή του για την πραγματοποίηση της πληρωμής.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων γιατην πανδημία, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι θα αποζημιωθούν όλοι οι κλάδοι που επλήγησαν από τον κορονοϊό, αλλά σημείωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία, που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να χορηγηθούν οι αποζημιώσεις ανά κλάδο.

Συγχώνευση αγροτικών συνεταιρισμών

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλαςεισηγήθηκε προς τον κ. Βορίδη τη συγχώνευση ανενεργών συνεταιρισμών με ενεργούς της ίδιας περιοχής, σημειώνοντας:

«Υπάρχουν αγροτικοί συνεταιρισμοί ανενεργοί, οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΜΑΣ). Αυτοί οι συνεταιρισμοίέχουν περιουσιακά στοιχεία και ζητούν να τους δώσετε έναν χρόνο παράταση, προκειμένου να εγγραφούν στους ενεργούς ή να συγχωνευθούν με ενεργούς αγροτικούς συνεταιρισμούς της ίδιας περιοχής, ώστε να μεταβιβαστούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Εισηγούμαινα συμπεριληφθεί σχετικήρύθμιση στο παρόν σχέδιο νόμου. Πρόκειται γιαπρόταση του αγροτικού συνεταιρισμού “Ενιπέας”της επαρχίας Φαρσάλων, ενώ παρόμοια αιτήματα προωθούνται και από άλλους αγροτικούς συνεταιρισμούς».

Λύση στο πρόβλημα της δάσωσης γαιών

Ακόμη, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επεσήμανε ξανά προς τον κ. Βορίδη το μείζον ζήτημα της δάσωσης γαιών, τονίζοντάς του την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, σημειώνοντας πως,όσοι έχουν ελεγχθεί πριν την ΚΥΑ του 2015, υφίστανται μεγάλη αδικία, αφού όχι μόνο έχουν κοπεί οι επιδοτήσεις τους, αλλά τους ζητούν να επιστρέψουν τα χρήματα, ενώ όσοι ελέγχθηκαν μετά την ΚΥΑ του 2015, ή δεν ελέγχθηκαν καθόλου, συνεχίζουν να παίρνουν τις επιδοτήσεις.