- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Κυνήγι αγριόχοιρου όλη την κυνηγετική περίοδο

«Με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου προβλέπεται ο έλεγχος του πληθυσμού των αγριόχοιρων για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο σας είχα θέσει το προηγούμενο διάστημα και μεταφέρω την ικανοποίηση των αγροτών, κυρίως, οι οποίοι είδαν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονταιολοσχερώς είτε να παθαίνουν μεγάλες ζημιές.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής,απευθυνόμενος προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προσθέτοντας:

«Από την Αμυγδαλέα, τον Πυργετό, τη Ραψάνη, το Λιβάδι Ελασσόνας και το Σαραντάποροενημερώθηκα από παραγωγούς για μεγάλες ζημιές, που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειές τους.

Πέρα από τις καταστροφές, όμως, υφίσταται και ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης. Συνεπώς, με τη δυνατότητα θήρας αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και την πρόβλεψη για δημιουργία εγκαταστάσεων για τη μετέπειτα διαχείριση των θηραμάτων, δημιουργείται ένα πλαίσιο προστασίας των καλλιεργειώνκαιτης δημόσιας υγείας».

Εργάτες γης έως τέλος του χρόνου

Ο Λαρισαίος πολιτικός επανήλθε στο ζήτημα των εργατών γης από τρίτες χώρες, αναδεικνύοντας, έπειτα από τη δυνατότητα υποβολής αιτήματος μετάκλησης των εργατών, που βρίσκονται εκτός ΕΕ, έως τις 31.12.2020, όπως ρυθμίζεται σχετικά με το άρθρο 18 του νομοσχεδίου, το αίτημα του αγροτικού κόσμου για παράταση της παραμονής εργατών, που βρίσκονται εντός Ελλάδας, έως το τέλος του έτους, σημειώνοντας:

«“Λύσατε” προσωρινά τα χέρια των αγροτών με τηναπό 1.5.2020 ΠΝΠ, η οποία παρατείνεται, χωρίς όμως να συμπεριληφθούνστη ρύθμιση οι εργάτες που βρίσκονται ήδη στη χώρα και απασχολούνται σε γεωργικές εργασίες. Οι αγρότες ζητούν την παράταση της διαμονής των συγκεκριμένων εργατών, αναλόγως, έως τέλος του χρόνου, αναγνωρίζοντάς τους τη δυνατότητα να εξέλθουν από τη χώρα, για να επισκεφτούν τις οικογένειές τους και να επιστρέψουν πάλι πίσω, χωρίς να πληρώσουν ξανά παράβολο.

Σας αναφέρω μόνο, ως παράδειγμα, ότι στον Νομό Λάρισας, αρχές Αυγούστου, ξεκινά η συγκομιδή αχλαδιών και θα υπάρξει ανάγκη για εργατικά χέρια».

Αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Περαιτέρω, ο κ. Κέλλας επανήλθε εκ νέου στο ζήτημα των αποζημιώσεων,που εκκρεμούν προς τους κτηνοτρόφους, επισημαίνοντας πως, με τα προηγούμενα νομοσχέδια, είχαν αποφασιστεί, τόσο η αποζημίωσή τους για τον καταρροϊκό του 2014, όσο και για την περίοδο της πανδημίας με 4 ευρώ ανά ζώο, ζητώντας από την ηγεσία του Υπουργείου να ενημερώσει επίσημα πότε θα πληρωθούν.

Ελασσόνα: Η «μάνα» της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας

Τέλος, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, δίδοντας έμφαση στην πρόσφατη εκδήλωση, στην Ελασσόνα, στη «μάνα της κτηνοτροφίας και της τυροκομίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, όπου παρουσιάστηκε από τη διοίκηση του Οργανισμού η αναβάθμιση της εφαρμογής «ΑΡΤΕΜΙΣ»με στόχο τους αποτελεσματικότερους ελέγχους στη διακίνηση γάλακτος και κρέατος, προκειμένου οι παραγωγοί να διασφαλίζουν ανταγωνιστικές τιμές για τα προϊόντα τους.