Συνεργασία Περιφέρειας και θεσσαλικών Επιμελητηρίων


Tags |

Όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ενεργοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση των  υπηρεσιών των Επιμελητηρίων σε μια κρίσιμη, μεταβατική  εποχή για την οικονομία και την κοινωνία. Σε συνάντηση εργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τους προέδρους των τεσσάρων θεσσαλικών Επιμελητηρίων κ.κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο (Λάρισας),  Τέλη Μπασδάνη (Μαγνησίας), Βασίλη Γιαγιάκο (Τρικάλων) και  Κώστα Ζυγογιάννη (Καρδίτσας), συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδίου δράσης που αναπτύσσει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους φορείς που συγκροτούν την Δύναμη Κρούσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοιού και τη συντεταγμένη μετάβαση στη νέα εποχή.

«Η παραγωγική αλυσίδα στη Θεσσαλία πρέπει να διατηρήσει όλους τους κρίκους της ενωμένους. Γιατί αυτό σημαίνει προστασία της ανθρώπινης ζωής, θέσεις  εργασίας  και οικογενειακό εισόδημα» υπογραμμίζει  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Χρειάζεται σοβαρότητα, συνεργασία, συνέργεια,  αλληλοβοήθεια, συγκεκριμένο σχέδιο και καλή στρατηγική. Χρειάζεται ακόμη να είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι ώστε να επωφεληθούμε από τη δημοσιονομική χαλάρωση και να υλοποιήσουμε σε συνεργασία με τους φορείς έργα,  δράσεις και προγράμματα. Να  δουλέψουμε, εφαρμόζοντας τις αρχές του lean management: της λιτής διαχείρισης, που απαιτεί ταχύτητα, απλοποίηση, αυτοματοποίηση και ρυθμό. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  σχεδιάζει την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους της παραγωγής οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιήσουν, αλλά και να  σηκώσουν  μεγάλο βάρος» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Νέες δράσεις

Στο πλαίσιο αυτό, περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 πρόκειται να ενεργοποιήσει:

-τη δράση «Κουπόνια Τεχνολογίας  για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Περιφέρειας», μέσω της αγοράς καινοτόμων εφαρμογών Τεχνολογίας και  Πληροφορικής (εξοπλισμό -hardware, λογισμικό -software, υπηρεσίες ανάπτυξης ηλεκτρονικού εμπορίου κ.α.). Σκοπός της δράσης είναι η ενδυνάμωση της εφαρμογής Τ.Π.Ε., ως βασικής υποστηρικτικής τεχνολογίας, για την επίτευξη βελτιώσεων σε όρους παραγωγικότητας και προωθητικών ενεργειών από επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις.

-το πρόγραμμα «Ανάπτυξη και αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και ηλεκτρονικών υποδομών των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Θεσσαλίας».  Στόχος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των Επιμελητηρίων, ώστε να συγχρονιστούν με την εποχή, να αξιοποιήσουν τις νέες  τεχνολογικές δυνατότητες και να προσφέρουν ποιοτικότερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις- μέλη τους.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει τη μικρομεσαία  επιχειρηματικότητα μέσω των προγραμμάτων Επενδύω και Επανεπενδύω στη Θεσσαλία, τον Αναπτυξιακό Νόμο, τα ιδιωτικά έργα  Leader,  το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων  με επιδότηση επιτοκίου, την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας τουριστικών  μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.