- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κέλλας: Έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο – Απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ, θα απαντήσουμε, όπως πρέπει, προασπίζοντας την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματά μας. Αποδείξαμε έμπρακτα σε Έβρο και Αιγαίο πως ό,τι λέμε το εννοούμε.»

Τα παραπάνω επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξη, που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας» και τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα και την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική, προσθέτοντας:

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί την εθνική μας ασφάλεια, όπως έκανε και στον Έβρο, όπου μετά το σφράγισμα των συνόρων, έφερε επί τόπου την ηγεσία της ΕΕ, στέλνοντας προς την Άγκυρα ηχηρό μήνυμα για τις δυνατότητες και την ετοιμότητά μας.

Αναλόγως, κατά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική οφείλει να ετοιμάσει λίστα ενδεχόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, ενώ έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του για την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα».

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις θέσεις του σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, απάντησε:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διατυπώσει ξεκάθαρες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών της ΕΕ, υποστηρίζοντας πως “η Ευρώπη δεν πρέπει να κάνει για άλλη μια φορά πολύ λίγα, πολύ αργά”.

Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι θέσεις του Πρωθυπουργού είναι να διατηρηθούν, όπως πρότεινε η Επιτροπή, το ύψος των ενισχύσεων και η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός. Σε σχέση με το ΠΔΠ 2021-2027, έχει καταστήσει σαφές πως διαφωνούμε με τη μείωση των πόρων, που αφορούν στη διαχείριση των συνόρων και του προσφυγικού, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Τέλος, ο κ. Κέλλας, κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ  Μακρόν, σχετικά με μια πιο σθεναρή στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, σημείωσε πως, πράγματι, η στήριξη της ΕΕ πρέπει να είναι ενεργή και όχι μόνο λεκτική, αναφέροντας πως οι μεγάλες δυνάμεις, λόγω των μεγάλων συμφερόντων που τις συνδέουν με την Τουρκία, διατηρούν ήπιους τόνους. Ωστόσο, τόνισε πως η ευρωπαϊκή ενότητα προϋποθέτει – τουλάχιστον – τη στήριξη των κρατών-μελών.