Δήλωση του Τάσου Tσιαπλέ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί


Tags |

Η Λαική Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τζαμί. Δεν πρόκειται για μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα θρησκευτικό μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης Ερντογάν γίνεται με την ανοχή έως και στήριξη των ηγεσιών των ΗΠΑ, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας και μεγάλου φάσματος της τουρκικής «αντιπολίτευσης». Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που καταδίκασε καθαρά αυτήν την ενέργεια.

Αυτή η προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης Ερντογάν, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης κλιμάκωσης των προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, των ΗΠΑ, της Ε.Ε, του ΝΑΤΟ, της  Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η Λαική Συσπείρωση Περιφέρειας Θεσσαλίας, θεωρεί ότι είναι σημαντικό να απομονωθούν οι εθνικιστικές και οι φασιστικές φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία, να δυναμώσει η πάλη και των δυο λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, για την μη αλλαγή των συνόρων προς όφελος είτε της μιας, είτε της άλλης αστικής τάξης, για την απομάκρυνση των αμερικανονατοικών βάσεων από τις δυο χώρες, για την αποδέσμευση των δύο χωρών από το ΝΑΤΟ, για την ενίσχυση της φιλίας και της αλληλεγγύης των δυο λαών που υποφέρουν και από την καπιταλιστική εκμετάλλευση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και πολέμους, για μια κοινωνία σοσιαλιστική-κομμουνιστική που θα δώσει λύση στα μεγάλα και οξυμένα λαικά προβλήματα.