Μάξιμος: Κοινωνικό Τουρισμό για όλους τους αγρότες που πλήρωσαν εισφορές


Tags |

«Προτίθεσθε να δώσετε τη δυνατότητα σε όλους τους αγρότες, που έχουν αποδεδειγμένα εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2019, να συμμετάσχουν στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης παραπόνων από αγρότες, στην ερώτησή του σημειώνει ότι «τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας προσφέρουν στον αγροτικό κόσμο ευκαιρίες ξεκούρασης αλλά και πολιτιστικής επιμόρφωσης. Ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά, που ο τουριστικός κλάδος βιώνει μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αποκτούν διττή σημασία, καθώς συμβάλουν στον περιορισμό των μεγάλων απωλειών.

Ωστόσο, κατά την εκκίνηση της διαδικασίας των αιτήσεων συμμετοχής στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας-κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, εκδρομών, δωρεάν παροχής βιβλίων και εισιτηρίων θεάτρου, παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ)- παρουσιάστηκαν δυσλειτουργίες που αδικούν ορισμένους δικαιούχους.

Εν πρώτοις, κάποιοι από τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην διαδικασία, διότι δεν φαίνονται ασφαλιστικά ενήμεροι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, παρότι έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που αρκετοί δικαιούχοι για διάφορους λόγους τακτοποίησαν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες για το 2019 πρόσφατα, αλλά πάντως πριν την έναρξη της περιόδου αιτήσεων συμμετοχής στα ΚΕΠ της χώρας. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι επικαλούνται για την καθυστερημένη εξόφληση λόγους οικονομικής δυσπραγίας, καθώς ως ενεργοί αγρότες, των οποίων το εισόδημα επλήγη από τις επιπτώσεις των μέτρων κατά της πανδημίας, αδυνατούσαν να ανταποκριθούν νωρίτερα στην κάλυψη των υπολοίπων των ασφαλιστικών εισφορών για το 2019. Έτσι, η τακτοποίηση των οφειλών τους έγινε μόλις είχαν έσοδα από την πώληση της φετινής τους παραγωγής.

Τέλος, εκτός του προγράμματος παροχής χρηματικών βοηθημάτων βρέθηκαν τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, ασφαλισμένες του ΕΦΚΑ (π. ΟΓΑ), λόγω καθυστερημένης τακτοποίησης των οφειλών τους για το 2019, επίσης για λόγους οικονομικής αδυναμίας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λησμονείται ότι το επάγγελμα του αγρότη έχει μια εποχικότητα ως προς τα έσοδά του, κι αυτό αντανακλάται στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του. Η αναντίρρητη αυτή πραγματικότητα επιβάλλει εκ μέρους της πολιτείας μια ευέλικτη προσέγγιση σε ζητήματα όπως η συμμετοχή στα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας, ιδιαίτερα κατά τη φετινή δύσκολη οικονομικά χρονιά για όλους».