- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Συνωμοσιολογία, δικαιώματα και κίνδυνοι επανάκαμψης της πανδημίας!

«Με συνωμοσιολογική εμμονή κάποιοι έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα που αποτελεί πρόφαση για να κατασταλούν οι ελευθερίες ή ακόμη ότι είναι εσκεμμένως διογκωμένοι οι αριθμοί των θανάτων από την πανδημία για να δημιουργηθεί φόβος και εν τέλει να επιβληθεί η υποταγή στους πολίτες». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στην οποία προεδρεύει, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καλωσορίζοντας τον υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, σημείωσε ότι «είναι βέβαιο ότι κανείς στην πατρίδα μας δεν επιθυμεί τη διατήρηση των περιορισμών όχι μόνον γιατί έχουμε μια εμπεδωμένη εδώ και δεκαετίες δημοκρατική κουλτούρα, αλλά και διότι αυτό θα ήταν καταστροφικό για μια ελεύθερη οικονομία σαν τη δική μας». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με αφορμή τον περιορισμό της πανδημίας, έχουμε δυστυχώς πολλές καταγγελίες σε μία σειρά από χώρες, κυρίως απέναντι στην ελευθερία των ΜΜΕ, επειδή αμφισβήτησαν τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τις χώρες τους ή τον επίσημο αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων. Ιδιαίτερα οξυμένα είναι, επίσης, τα φαινόμενα λογοκρισίας και διώξεων κατά δημοσιογράφων σε χώρες, όπως η Κίνα και η Τουρκία. Στην Ουγγαρία επίσης, είχαμε την πρωτοφανή απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, να διοικεί με διατάγματα χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου.».

Τέλος ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «σε ό,τι αφορά στα καθ’ ημάς και στον περιορισμό θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων όπως αυτό των ελεύθερων μετακινήσεων, αλλά και των συναθροίσεων μεταξύ αυτών και των θρησκευτικών λατρευτικών, με σκοπό τον περιορισμό της διάδοσης του θανατηφόρου ιού, πιστεύω ότι πλέον μπορούμε να εκτιμήσουμε τα πράγματα με μία πιο ψύχραιμη ματιά και αυτό γιατί βρισκόμαστε ήδη σε φάση προχωρημένης αναστολής των έκτακτων μέτρων, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη την προσωρινότητά τους. Το λέω αυτό, γιατί δυστυχώς κατά την πρώτη και δυσκολότερη φάση υπήρξαν πολλές φωνές, που ήγειραν ανυπόστατες κατηγορίες για εσκεμμένο περιορισμό των ελευθεριών, που στόχευε δήθεν σε ποδηγέτηση της κοινωνίας. Αυτές οι αντιλήψεις που εκφράστηκαν με ανάλογα fake news βρήκαν ευρεία απήχηση σε διάφορες παραλλαγές μέσω της ανωνυμίας του διαδικτύου. Σε κάποια στιγμή είδαμε ακόμη και οργανωμένες κινήσεις σπασίματος της καραντίνας με ανάλογη επιχειρηματολογία από ανθρώπους που έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές τις δικές τους αλλά και των συνανθρώπων τους. Επειδή ακόμη ο κίνδυνος της επανάκαμψης της πανδημίας δεν έχει παρέλθει, άλλωστε έχουμε τοπικές εστίες αναζωπύρωσης στη Θράκη και αλλού και οι επιστήμονες μιλούν για πιθανό δεύτερο κύμα το φθινόπωρο, θα πρέπει αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαριστούν, γιατί είναι πιθανόν να επιβληθούν εκ νέου κάποιοι περιορισμοί, όπως συμβαίνει και τώρα σε συγκεκριμένες περιοχές».