- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Στο έργο της κατασκευής δικτύου ακαθάρτων Νίκαιας ο Θ. Νασιακόπουλος

Την πρόοδο των έργων της κατασκευής των δικτύων ακαθάρτων  είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος με επιτόπου επίσκεψή του. Το έργο αφορά στο εσωτερικό αποχετευτικό (βαρυτικό) δίκτυο  ακάθαρτωντου οικισμού της Νίκαιας συνολικού μήκους 25,6 km περίπου, ενός αντλιοστασίου και των καταθλιπτικών αγωγών μεταφοράς των λυμάτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων μήκους 4,8km περίπου. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί  2 kmτου καταθλιπτικού αγωγού προσαγωγής των λυμάτων και 3 km  δικτύουακαθάρτων εντός του οικισμού της Νίκαιας.

Η κατασκευή του έργου που προβλέπεται να διαρκέσει  μέχρι το τέλος   Μαρτίου του 2021, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και είναι συνολικού προϋπολογισμού 4.838.709,68 Ευρώ.

Η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την εξυπηρέτηση του οικισμού της Νίκαιας πρόκειται να κατασκευαστεί βόρεια του οικισμού και εντός των διοικητικών ορίων της  Κοινότητας Νίκαιας, στη θέση “Καρά Πηγάδι” (πίσω από τη Βιοκαρπέτ) σε  οικόπεδο συνολικού εμβαδού  17.213,00 m² .Το έργο, που κι αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 2.918.000 Ευρώ, έχει δημοπρατηθεί και αναμένεται άμεσα να ανακηρυχθεί  οριστικός ανάδοχος.

Ο δήμαρχος έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Το έργο αυτό «κατατάσσει» τη Νίκαια στους πλέον σύγχρονους οικισμούς και αυτό γιατί δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των λυμάτων της κοινότητας. Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Επισημαίνω πως εκτός από τις ευρωπαϊκές οδηγίες μας υποχρεώνουν και οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες να δώσουμε  οριστική λύση στο πρόβλημα της επεξεργασίας των λυμάτων και να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις. Θυμίζω τέλος  ότι οι κοινότητες άνω των 2000 κατοίκων,και κατά συνέπεια οι πολίτες, θα επιβαρυνθούν με υψηλά πρόστιμα  από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν συμμορφωθούν  με την κοινοτική οδηγία, σχετική με τη ύπαρξη βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης. Οι κοινότητες αυτές οφείλουν μέχρι το τέλος του 2020 (προβλέπεται να δοθεί παράταση) να έχουν ολοκληρώσει τα έργα διάθεσης και επεξεργασίας των λυμάτων.

Μετά την ένταξη του έργου (εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο  του οικισμού της Νίκαιας, αντλιοστάσιο, καταθλιπτικοί  αγωγοί  μεταφοράς λυμάτων, εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων) στο ΕΣΠΑ, σε δεύτερο στάδιο καταφέραμε, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες, και εντάξαμε στο πρόγραμμα  τη χρηματοδότηση της κατασκευής των φρεατίων πεζοδρομίου (αυτά που συλλέγουν τα λύματα των οικιών και τα μεταφέρουν στον κεντρικό αγωγό) επιτυγχάνοντας έτσι   να  μην επιβαρυνθούν οικονομικά  οι συνδημότες μας με αποτέλεσμα η σύνδεση των οικιών με τον αγωγό των λυμάτων να έχει χαμηλό κόστος. Οι συνδημότες μας δηλαδή θα επιβαρυνθούν μόνο  το κόστος κατασκευής του αγωγού ο οποίος θα βρίσκεται  εντός της ιδιοκτησίας τους. Έχει ήδη διεκπεραιωθεί  η κατασκευή των φρεατίων πεζοδρομίων στην οδό Μ. Αντύπα και θα συνεχιστεί η κατασκευή τους στις οδούς Οδ. Ελύτη και Ν. Καζαντζάκη και συνέχεια όπου έχει τοποθετηθεί το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής των φρεατίων πεζοδρομίων θα αποκατασταθούν οι τομές που δημιουργήθηκαν με οριστική ασφαλτόστρωση των δρόμων. Σε διαφορετική περίπτωση η ανάδοχος εταιρεία θα έπρεπε να δημιουργήσει νέες τομές,και ίσως κακοτεχνίες, στον νεοασφαλτοστρωμένο δρόμο για να συνδέσει τα φρεάτια με τον κεντρικό αγωγό των λυμάτων. Για αυτό το λόγο ζητώ την κατανόηση των δημοτών για τη μικρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στο κλείσιμο των τομών και στην ασφαλτόστρωση των οδών όπου τοποθετήθηκαν ο αγωγός και τα φρεάτια πεζοδρομίου.

Ζητώ επίσης την κατανόηση των συνδημοτών μου σχετικά με το φαινόμενο της διακοπής της υδροδότησης που παρατηρείται κυρίως σε οικίες που βρίσκονται στον προϋφιστάμενο οικισμό του 1923 (δυτικά της οδού Φαρσάλων). Οι διακοπές οφείλονται στη μετακίνηση ή και στην αντικατάσταση των αγωγών ύδρευσης  σε δρόμους μικρού πλάτους έτσι ώστε να τοποθετηθεί και ο αγωγός των λυμάτων.

Κλείνοντας θέλω να ενημερώσω τους συνδημότες μου ότι παράλληλα με το εκτελούμενο έργο τμήματα της τοποθέτησης του αγωγού των λυμάτων και των φρεατίων πεζοδρομίου τοποθετούνται, όπου χρειάζεται, αγωγοίομβρίων υδάτων για να αντιμετωπιστούν  οριστικά και αμετάκλητα τα πλημμυρικά  φαινόμενα που παρατηρούνταν ύστερα από έντονη βροχόπτωση σε συγκεκριμένες περιοχές της Νίκαιας».

Τον Θανάση Νασιακόπουλο συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Χονδρονάσιος, ΔΕ Νίκαιας – Κραννώνα Αχ. Χατζούλης, Καθαριότητας Πρασίνου & Πολιτικής Προστασίας Β. Χλιάπη- Γκουνιαρούδη, ο δημοτικός σύμβουλος Αν. Ρεντζιάς, ο διευθυντής της ΔΕΥΑ  Κιλελέρ Γ. Παπακανάκης και η προϊσταμένη του Τμήματος Τεχνικών & Η/Μ Έργων & Συγκοινωνιών του Δήμου Κιλελέρ Γ. Ντάπα.