Ένας χρόνος λειτουργίας της ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης Λάρισας


Tags |

Η ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης Λάρισας ξεκινώντας τη λειτουργία της στις 7 Ιουνίου του 2019, εντός του πολυχώρου «GAEA» στην Φιλιππούπολη,  συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας και προσφοράς στον τομέα της υγείας στην πόλη της Λάρισας. Η ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης Λάρισας ξεκίνησε τη λειτουργία της στελεχωμένη από μία Παιδίατρο, μία Νοσηλεύτρια και μία Διοικητική υπάλληλο και το Φεβρουάριο του 2020 προστέθηκαν στη διεπιστημονική της ομάδα δύο Ιατροί Γενικής Ιατρικής και μία Νοσηλεύτρια.

Η λειτουργία των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) στην κοινότητα στοχεύει  στη διασφάλιση της προσβασιμότητας στις υπηρεσίες υγείας και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εγγεγραμμένου της πληθυσμού, παρέχοντας ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας. Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας του πληθυσμού πραγματοποιώντας δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κοινότητα, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί.

Κατά το διάστημα της λειτουργίας των ιατρείων οι ιατροί δέχτηκαν επισκέψεις ωφελούμενων πολιτών στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη φροντίδα του πληθυσμού ευθύνης τους και στη διαχείριση οξέων και χρόνιων προβλημάτων υγείας, ενώ οι νοσηλεύτριες πραγματοποίησαν ενεσοθεραπείες, μετρήσεις ζωτικών σημείων και σακχάρου και περιποίηση τραυμάτων. Επιπλέον, η Παιδίατρος της Δομής πραγματοποίησε εμβολιασμούς στον ανήλικο εγγεγραμμένο πληθυσμό της περιοχής.

Η ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης Λάρισας, από την έναρξη λειτουργίας της, σε συνεργασία με το πρόγραμμα «ESTIA» της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Λάρισας (ΔΗ.Κ.Ε.Λ.), εξυπηρετεί και τις οικογένειες των προσφύγων που διαμένουν στην περιοχή της Φιλιππούπολης.

Στα πλαίσια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του εγγεγραμμένου, αλλά και ευρύτερου πληθυσμού της περιοχής, η ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης Λάρισας, σε συνεργασία με φορείς του Δήμου Λαρισαίων, όπως τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ), και τα Κέντρα Ανοιχτής Περίθαλψης Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), οργάνωσε και υλοποίησε μια σειρά δράσεων με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη ασθενειών.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από την διεπιστημονική ομάδα της ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Δομής, αφορούσαν την υγιεινή των χεριών και την μετάδοση μικροβίων – πρόληψη λοιμώξεων του ανήλικου πληθυσμού της κοινότητας (ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΜΕΑ), και την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας των ενηλίκων πολιτών.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας και τις υπόλοιπες Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ Αγίου Γεωργίου, ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων και ΤΟΜΥ Γιάννουλης) του Δήμου Λαρισαίων, και τον Σύλλογο Καρκινοπαθών  Λάρισας, η ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης συμμετείχε ενεργά σε δράσεις που αφορούσαν τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΚΑΠΗ) και τον Καρκίνο του Μαστού για τον ενήλικα πληθυσμό, και τις διατροφικές συνήθειες στην παιδική ηλικία του ανήλικου πληθυσμού (ΚΔΑΠ).

Η ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης Λάρισας συνεχίζοντας το έργο της προσφέρει τις υπηρεσίες της δωρεάν, σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της δημόσιας περίθαλψης και υλοποιεί δράσεις πρόληψης και παρεμβάσεις αγωγής υγείας στοχεύοντας στην προαγωγής της υγείας του πληθυσμού.

 

ΤΟΜΥ Φιλιππούπολης Λάρισας

Διεύθυνση: Αγχιάλου 4, Φιλιππούπολη Λάρισας (εντός πολυχώρου «GAEA»)

Ωράριο λειτουργίας: 07:00 – 15:00

Τηλέφωνο: 2410623157

E-mail: tomy.larisa3@dypethessaly.gr