- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Προστατεύουμε το Περιβάλλον για ένα βιώσιμο μέλλον

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ως ο αποκλειστικός Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη, υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, με στόχοτην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Η φιλοσοφία της Εταιρείας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξηςκαι συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο της πολυετούς επιτυχημένης της πορείας,που επιβεβαιώνεται από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.Παράλληλα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει η πολιτεία, στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέματα μείζονος σημασίας για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, καθώς στην εταιρική της φιλοσοφία,το φυσικό αέριο και το περιβάλλον είναι έννοιες αλληλένδετες.Το φυσικό αέριο αποτελείτο μεταβατικό καύσιμο για την μεταλιγνιτική εποχή, εξαιτίας των χαμηλότερων εκπομπών ρύπων σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Η ασφαλής και δοκιμασμένη τεχνολογία του, το καθιστούν ως τη μόνη βιώσιμη λύσηστην πορείαπρος την πλήρη απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων.

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διαθέτει ένα δίκτυο σύγχρονων αγωγών που ξεπερνούν τα 2.470 χλμ., διαχειρίζεται συνολικά 364.620 μετρητές, και διανέμει ετησίως ~400 εκ. Nm3 όγκους φυσικού αερίου. Για να διευρύνει ακόμα περισσότερο τα οφέλη του φυσικού αερίου, η Εταιρεία, επεκτείνει ταχύτατα τη χρήση του στις περιοχές της Αδείας της, στηριζόμενη στην υψηλή της τεχνογνωσίααλλά και στην αφοσίωση σε ένα ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα. Επίσης, το υψηλό ποσοστό διείσδυσης του φυσικού αερίου, που σήμερα αγγίζει το 62% του πληθυσμού σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, αντικατοπτρίζει την ευρεία χρήση του, γεγονός που συμβάλλει στον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος, της συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και άλλων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, αξίζει να σημειωθεί ησημαντική συνεισφορά της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου γιαόλα τα προηγούμενα χρόνια. Την 20ετία 2000-2019 διανεμήθηκαν στις περιοχές της αδείαςπερίπου 5 δισ. Νm3 φυσικού αερίου, υποκαθιστώντας τα πιο ρυπογόνα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το μαζούτ,περιορίζοντας τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

 

Με την υλοποίηση του 5ετούς Προγράμματος Ανάπτυξης, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναμένεται να συνεισφέρει περαιτέρω στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, καθώς έως το 2024 προβλέπεται ότι η διανομή φυσικού αερίου θα ανέλθει σε ~2,4 δις Νm3 στις περιοχές της Αδείαςκαι αντίστοιχα,η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη χρήση φυσικού αερίου υπολογίζεται σε:

Μειωμένοι ρύποι κατά:

Η πρόσφατη αποδοχή της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στον φορέαGD4S, του ισχυρού Πανευρωπαϊκού οργανισμού για τη βιωσιμότητα, στον οποίο συμμετέχουν οι κορυφαίες εταιρείες διανομής αερίου της Ευρώπης, αποτελεί μια ακόμη μεγάλη αναγνώριση της συμβολής της στην προστασία του περιβάλλοντος και της δέσμευσής της για αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας, δηλώνει σχετικά: «Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, με συνέπεια και υπευθυνότητα, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σήμερα, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενώνει τις δυνάμεις της με τους σημαντικότερους ενεργειακούς ομίλους της Ευρώπης, και συμμετέχει σε μία μεγάλη δεξαμενή εμπειρίας και τεχνογνωσίας σε ότι αφορά τη διανομή φυσικού αερίου, με κοινό στόχο την εξασφάλιση πιο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας για όλους τους  ευρωπαίους καταναλωτές».