- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Η Επιτροπή 21 σιώπησε για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης

«Η υπερχιλιετής βυζαντινή αυτοκρατορία, όπως ονομάστηκε από τους Φράγκους τον 16ο αιώνα, κανονικά είναι η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έχει πολύ έντονο το στίγμα του ελληνικού πολιτισμού. Το Βυζάντιο δείχνει τη διαχρονικότητα του ελληνισμού. Και το λέω αυτό με την αφορμή που μας δίνεται τώρα στην κουβέντα, γιατί προχτές που είχαμε την Άλωση της Πόλης δεν είδαμε κάποια αναφορά από την περιώνυμη επιτροπή για το 1821, για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Δυστυχώς, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ως ελληνικό έθνος εμφανιστήκαμε το 1821 και υποστηρίζουν τις ανιστόρητες αυτές θεωρίες περί ασυνέχειας του ελληνισμού από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Αλλά αυτό είναι μια μεγάλη κουβέντα». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον Pressing fm 90,1 και τον δημοσιογράφο κ. Χρήστο Τσούμαρη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «δυστυχώς, από τη δεκαετία του ´80 αρχίσαμε να κάνουμε μεγάλες εκπτώσεις στη διδασκαλία των ανθρωπιστικών επιστημών, στην ιστορία, στα μαθήματα που τονίζουνε και υπενθυμίζουν και ενισχύουν την εθνική συνείδηση. Τι να πω; Υποβαθμίστηκαν, υποτιμήθηκαν με πολιτικές που ακολουθήθηκαν, μειώθηκαν οι ώρες διδασκαλίας και των αρχαίων ελληνικών και της ιστορίας, τα λατινικά είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα επανέρχονται στην κλασσική παιδεία».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε για την Τουρκία ότι «μακάρι να ήταν ευρωπαϊκή χώρα και μακάρι να προσέγγιζε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αξίες. Αλλά, δυστυχώς, από τη δεκαετία του ´90 και τη σταδιακή επικράτηση των ισλαμιστών αρχικά με τον Ερμπακάν και στη συνέχεια με τον Ερντογάν απομακρύνεται από την ΕΕ και αυτό που λέμε ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και όλη αυτή η συζήτηση αν θα ξαναγίνει η Αγιά Σοφιά τζαμί δείχνει έναν βαθύτατο διχασμό της ίδιας της Τουρκίας». Και πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν «επενδύει και στο θρησκευτικό φανατισμό, στο θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά και στα εθνικιστικά αντανακλαστικά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που έχει ανάγκη ως εταίρο τον Μπαχτσελί, τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, των ακραίων εθνικιστών της Τουρκίας. Χάρη στην πολύτιμη βοήθεια αυτών μπόρεσε και εξελέγη πρόεδρος».

Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε, επίσης, ότι «συνήθως η Ευρώπη μέσα από συγκρούσεις και συμβιβασμούς προχωράει. Αυτό δείχνει η ευρωπαϊκή ιστορία. Τώρα βρισκόμασταν σε ένα οριακό σημείο, είχαμε το BREXIT, είχαμε αυτές τις φυγόκεντρες τάσεις, τα κύματα εθνολαϊκισμού, τα κόμματα διαμαρτυρίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που συνέθεταν μια εικόνα αποσύνθεσης. Νομίζω ότι η πανδημία ήταν ένα ισχυρό σοκ που ξαναέβαλε την Ευρώπη στις ράγες της αλληλεγγύης, που είναι βασική καταστατική αρχή, ιδρυτική αρχή της ΕΕ και είναι μια απάντηση απέναντι και στον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ γενναία η πρόταση της Κομισιόν και θα συνοδεύεται επίσης με ένα πολυετές δημοσιονομικό πρόγραμμα ύψους 1 τρις ευρώ που πιστεύω θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Και νομίζω ότι η απάντηση αυτή της Ευρώπης θα πρέπει να προβληματίσει και τους Βρετανούς που ψήφισαν με μεγάλη ευκολία το BREXIT και βιώνουν σήμερα πιο έντονα τις συνέπειες της υγειονομικής αυτής κρίσης».