- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Αχίλλειος πτέρνα της γεωργίας η γήρανση αγροτών

«Αναμφίβολα η πανδημία μας έκανε σοφότερους. Κατέστησε ξεκάθαρο ότι η οικονομία της χώρας δεν μπορεί σε μέγιστο βαθμό να στηρίζεται στο τουριστικό προϊόν. Την ίδια ώρα είδαμε να αναπτύσσεται ένας “εθνικισμός των τροφίμων”. Χώρες που παράγουν αγροτικά προϊόντα ήταν αρνητικές στις εξαγωγές τους. Άρα, η κρίση αυτή αναδεικνύει την αξία της έστω στοιχειώδους αυτάρκειας της χώρας σε τρόφιμα. Εδώ προκύπτει το μείζον ερώτημα τι κάνουμε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα. Χρειάζεται να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πραγματικής παραγωγής, αγρότες και κτηνοτρόφους». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αγόρευσή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «Ρυθμίσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα».

 

Γενναία μέτρα για κτηνοτρόφους

Ο Θεσσαλός πολιτικός κάλεσε τον υπουργό κ. Μάκη Βορίδη μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου να γνωστοποιήσει τα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα των αιγοπροβατοτρόφων, «οι οποίοι υπέστησαν σημαντική ζημιά λόγω της πανδημίας και από τις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος το προηγούμενο διάστημα, αλλά και από τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος λόγω του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο γιορτάσαμε φέτος το ορθόδοξο Πάσχα, χωρίς τον οβελία. Οι πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας το προηγούμενο διάστημα δεν τους ικανοποιούσαν. Χάρηκα γιατί κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, απαντώντας μου, δεσμεύτηκατε ότι θα είναι πολύ πιο γενναία και δεν θα έχουν καμία σχέση τα μέτρα που θα ανακοινώσετε με τα όσα μέχρι τούδε είδαν το φως της δημοσιότητας ως εικασίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για 4 ευρώ την προβατίνα».

 

Σώσαμε τις επιδοτήσεις

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφερθείς στη ρύθμιση για «το μέγα ζήτημα των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που είχε βαλτώσει τα τελευταία πέντε χρόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» υπενθύμισε ότι «επί διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου  οριοθετήσαμε και πάλι το τι είναι βοσκότοπος και αυτό έσωσε επιδοτήσεις και οδήγησε στην επανάκτηση των προστίμων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ ύψους 466 εκ. ευρώ. Βοσκότοπος δεν είναι μόνο τα λιβάδια στην Κεντρική και στη Βόρεια Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι ποώδεις, αλλά είναι και οι φρυγανώδεις και οι ξυλώδεις καλλιέργειες. Για να το πω λαϊκά, για να το καταλάβουν όλοι, βοσκότοποι είναι και τα πουρνάρια στις πλαγιές ακόμη και στους γκρεμούς όπου βόσκουν τα κατσίκια».

 

Ελληνοποιήσεις

Χαιρέτησε την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου κυρώσεων για τις ελληνοποιήσεις. Όπως είπε «είδα τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία αρχικώς επιχείρησε να απαξιώσει τη ρύθμιση λέγοντας ότι ουσιαστικά είναι μια ενσωμάτωση κοινοτικού δικαίου, μια συμμόρφωση σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό. Και ήρθαν τα αποκαλυπτήρια, ο κανονισμός αυτός ήταν από το 2017. Είχε αραχνιάσει προφανώς στα συρτάρια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Υποστήριξε ότι οι «ελληνοποιήσεις είναι πραγματικά μια αιμορραγία για τον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την κτηνοτροφία μας», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αρκούν μόνο τα υψηλά πρόστιμα. Πρόστιμα ακούμε και για τη μόλυνση στον Τιταρήσιο, όπου πέφτουν τυρόγαλα από διάφορες επιχειρήσεις, στο ποτάμι. Πρόστιμα, ακούμε, αλλά πρόστιμα δεν βλέπουμε. Δεν ξέρουμε αν φτάνουν ποτέ στον κρατικό προϋπολογισμό». Ενώ πρόσθεσε ότι «προφανώς αυτά δεν λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν συμμορφώνεται κανείς». Επ’ αυτού ζήτησε «ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού» με προσλήψεις κτηνιάτρων και εξειδικευμένου προσωπικού.

 

Αναδίπλωση για ΕΛΓΑ

Για τον ΕΛΓΑ τόνισε με έμφαση ότι «σήμερα είδαμε -ω του θαύματος- μια αναδίπλωση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του εισηγητή της. Λάβρος στις επιτροπές: “Ιδιωτικοποιείτε τον ΕΛΓΑ από την πίσω πόρτα” διαβάζω στο αγαπημένο τους “Ντοκουμέντο”, στο οποίο φερόμουν να έχω πει ότι “ευχήθηκα να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ” λες και ο Βορίδης βγάζει στο σφυρί τον ΕΛΓΑ, λες και δημοπρατείται ο ΕΛΓΑ, λες και έχουμε πλειστηριασμό ποιος θα αγοράσει τον ΕΛΓΑ ή ότι αποκρατικοποιείται ο ΕΛΓΑ.

Μιλούμε για τη δυνατότητα και φορέων του ιδιωτικού τομέα να μπορούν να κάνουν και αυτοί ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και να προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα. Είπα: “Μακάρι να μπορέσουν να το κάνουν”. Προσωπικά είπα ότι έχω ερωτηματικά γιατί ο ΕΛΓΑ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Τα ασφάλιστρα των αγροτών αναδιανέμει ως αποζημιώσεις.

Από εκεί, λοιπόν, που μιλούσαμε για ιδιωτικοποίηση, τώρα ετέθη ως ερώτημα η παραίνεσή μου να μείνει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής είτε στον κρατικό ΕΛΓΑ, είτε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδεχομένως θα θελήσουν να εμπλακούν στην αγροτική παραγωγή.

Θέλω να πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι η απάντηση θα είναι καταφατική, οπότε μέχρι τις εκλογές ευελπιστώ ότι δεν θα ξανακούσουμε πάλι συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ.

Η συζήτηση περί ΕΛΓΑ νομίζω ότι ήταν ενδιαφέρουσα, γιατί πρώτον είχαμε τη δέσμευση του Υπουργού ότι θα υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα επικαιροποίησης του νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπίζονται ασφαλιστικοί κίνδυνοι που σήμερα δεν αποζημιώνονται και η δέσμευσή σας ότι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου θα υπάρξει μια ολοκληρωμένη συζήτηση, μια ανοιχτή κουβέντα να δούμε η Κυβέρνηση μας σε τι κατάσταση παρέλαβε τον ΕΛΓΑ, ποια τα οικονομικά του ΕΛΓΑ που ανάγκασαν την παρούσα ηγεσία να μειώσει την προκαταβολή από το 70% στο 65%».

 

Εντόκως ο καταρροϊκός

Ο κυβερνητικός βουλευτής επανέλαβε την πρότασή του για έντοκη καταβολή των αποζημιώσεων για τον καταρροϊκό στον Τύρναβο: «Δεν είναι τα ποσά σημαντικά, ευτελή είναι, αλλά είναι ένα μήνυμα που συμβάλλει στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών, όταν και το κράτος οφείλει στους πολίτες τα καταβάλει εντόκως, όπως ζητάει εντόκως τις υποχρεώσεις των πολιτών προς αυτό».

 

Ο Γολγοθάς της δάσωσης

Έθεσε εκ νέου μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της δάσωσης γαιών, καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να δώσει λύση «στον Γολγοθά που υφίστανται παραγωγοί, αγρότες από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη που καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των επιδοτήσεων που έλαβαν για το φιλοπεριβαλλοντικό πρόγραμμα της δάσωσης αγροτικών γαιών, γιατί κάποιοι φωστήρες πριν είκοσι χρόνια έβαλαν αυθαίρετα στην Ελλάδα υπερβολικό αριθμό δέντρων ανά στρέμμα, κάτι που είναι αδύνατο να γίνει». Μάλιστα επανακατέθεσε «εν είδει τροπολογίας τη ρύθμιση του ακανθώδους αυτού προβλήματος, καθώς επίσης και μια παρόμοια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για αντίστοιχη περίπτωση στην Λετονία, όπου δίνει νομίζω μια διέξοδο. Θέλω να πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι θα δώσετε μια λύση πριν ταλαιπωρηθούν και άλλο δικαστικά και εξουθενωθούν οικονομικά αυτοί οι άνθρωποι».

Χαρακτήρισε «πολύ θετική τη ρύθμιση για την καθολική εφαρμογή της συλλογής και καύσης νεκρών ζώων. Με τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε πιλοτικά με την πρώτη ΚΥΑ, που έφερε τη δική μου υπογραφή όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

 

Εργάτες γης

Τέλος, επαίνεσε την τροπολογία για τους εργάτες γης «που δίνει τη δυνατότητα να εργάζονται ως εποχιακοί εργάτες γης και όσοι λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως και για την θετική ρύθμιση με την καθιέρωση του εργόσημου, κατ’ επανάληψη έχουμε ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο δείχνοντας τον δρόμο για την επίλυση του ζητήματος.

Βεβαίως, αναμφίβολα θετικές είναι και παρόμοιες ρυθμίσεις για τη δυνατότητα απασχόλησης στον αγροτικό τομέα συνταξιούχων γεωργών χωρίς να χάνουν το 30% της σύνταξής τους, όπως επίσης και ετεροεπαγγελματιών συνταξιούχων, οι οποίοι δεν θα χάνουν την σύνταξή τους εάν το αγροτικό εισόδημα είναι έως 10.000.

Όλα αυτά όμως αναδεικνύουν την αχίλλειο πτέρνα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η ανάγκη ανανέωσης άμεσης, γρήγορης, με αξιοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών και όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το πρόγραμμα νέων αγροτών».