Η Περιφέρεια πρωτοπορεί στον ενεργοβόρο φωτισμό των δρόμων


Tags |

Εξοικονόμηση χρημάτων, ασφαλέστερες συνθήκες κυκλοφορίας και σημαντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με  την τοποθέτηση 7.700 νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας LED στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε  τη σύμβαση του έργου «Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού με νέα τύπου LED στο οδικό δίκτυο Περιφέρειας Θεσσαλίας», προϋπολογισμού 5.000.000  ευρώ και ξεκινά η αντικατάσταση  των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων ισχύος 250W και 400W, με 7.700 νέα φωτιστικά σώματα σύγχρονης τεχνολογίας LED. Το έργο περιλαμβάνει και την προμήθεια και εγκατάσταση «Συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεδιαχείρισης, Μέτρησης Ενέργειας και Προληπτικής συντήρησης». Η εγγυημένη προσφερόμενη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης φτάνει το 79%. Σήμερα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς είναι 2.814,05 kW και οι εκπομπές CO2, φτάνουν στους 8.930 τόνους/έτος. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασής των νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED επιτυγχάνεται μείωση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα 613,46 kW και των εκπομπών CO2 στους 1.947 τόνους/έτος.

«Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες το επόμενο διάστημα αντικαθιστούμε τον ενεργοβόρο φωτισμό του οδικού δικτύου της Θεσσαλίας με νέα σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED.  Είναι ένα έργο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μειώνει κατά 79% την κατανάλωση ενέργειας αλλά και το κόστος συντήρησης γιατί η διάρκεια ζωής των φωτιστικών LED είναι μεγαλύτερη. Εναρμονιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένα έργο ανθρώπινο που ενισχύει την ασφάλεια στην μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. «Αλλάζουμε την εικόνα και τις συνθήκες στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Παράλληλα εξοικονομούμε χρήματα τα οποία μπορούμε να επενδύσουμε σε άλλα χρήσιμα έργα» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Τί περιλαμβάνει το έργο

Αναλυτικότερα,  το παρόν έργο περιλαμβάνει:

  1. Την προμήθεια και εγκατάσταση 7.500 τεμαχίων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας LED, με δυνατότητα κεντρικής Τηλεδιαχείρισης σε επίπεδο κόμβου κατανεμητή( pillar controller).
  2. Την προμήθεια και εγκατάσταση 200 τεμαχίων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας LED, που θα συνοδεύονται από 200 τοπικούς ελεγκτές, για την δυνατότητα κεντρικής τηλεδιαχείρισης σε επίπεδο φωτιστικού σώματος, μέσω κόμβων τηλεδιαχείρισης (Gateways).
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος Τηλεελέγχου – Τηλεδιαχείρισης φωτιστικών σωμάτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των περιπτώσεων i και ii καθώς και την δυνατότητα μελλοντικής τηλεδιαχείρισης φωτιστικών LED του υφιστάμενου δικτύου ηλεκτροφωτισμού και Κέντρου παρακολούθησης του παραπάνω συστήματος.
  1. Την εγγύηση καλής λειτουργίας του συνόλου των προσφερόμενων ειδών από τον οικονομικό φορέα για δώδεκα (12) έτη.