- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Πρόκληση η αλλοίωση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας

«Να εκφράσω τη θλίψη μου για τις πληροφορίες, που έρχονται από την Τουρκία ότι επίκειται σήμερα, ανήμερα της θλιβερής επετείου της αλώσεως, μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά από την Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αλλά και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένο από την UNESCO. Κατά καιρούς υπάρχουν πιέσεις για τη μετατροπή της σε τζαμί. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν πιο συνετές απόψεις στην Άγκυρα, γιατί η αλλοίωση του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας δεν θα είναι πρόκληση μόνο κατά του χριστιανικού κόσμου και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και του ίδιου του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας, που της προσέδωσε ο ιδρυτής της, ο Κεμάλ Ατατούρκ». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

Διώξεις στην Τουρκία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπενθύμισε, με αφορμή την αναφορά της κ. Μπακογιάννη «για τις διώξεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία, με φυλακίσεις δημάρχων κουρδικής καταγωγής και πολλών δημοσιογράφων και όσων δημοσίως εκφράζουν αντίθετη άποψη προς την κρατούσα κατάσταση, ότι αυτό, δυστυχώς, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Φυλακισμένος για τις πολιτικές του απόψεις, βρίσκεται και ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος HDP, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ακριβώς, διότι το κόμμα του, για πρώτη φορά, μπόρεσε και ξεπέρασε το όριο του 10%, που είναι το κατώφλι εισόδου κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση και η φωνή του ήταν ιδιαιτέρως ενοχλητική».

 

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ο πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι «η Ευρώπη παρά τα όποια προβλήματα, που κανείς δεν αρνείται την ύπαρξή τους, πρωτοπορεί στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένει φάρος ελευθερίας και σεβασμού στις πανανθρώπινες αξίες». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης «πραγματοποιείται εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κρίσης, αυτής της πανδημίας του Covid-19 που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη και συνάμα έχει θέσει σε προβληματισμό για τον αντίκτυπο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ορθή λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Πρόσθεσε δε πως «σε ότι αφορά στη χώρα μας και στις επιδόσεις της στον τομέα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομίζω ότι αυτές είναι σε υψηλό επίπεδο και το κράτος δικαίου είναι εμπεδωμένο. Είναι πολλά, βεβαίως, αυτά που πρέπει, να γίνουν και η εικόνα που υπάρχει από τις αναφορές και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ μας αδικεί. Για αυτό πρέπει, να υπάρξει μια επιτάχυνση σε κάποιους τομείς. Όπως  μας είπε και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Χαλκιάς, με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Ένδικου Μέσου μπορούμε πολύ γρήγορα, σε ένα χρόνο, να έχουμε αντί για 736 εκκρεμείς υποθέσεις στο Στρασβούργο, 50 έως 60 κι αντί για πάνω από 100 καταδικαστικές αποφάσεις, να έχουμε ελάχιστες, 10 έως 15. Οφείλουμε, λοιπόν, να αλλάξουμε αυτή την λανθασμένη εικόνα, που αδικεί την Ελλάδα συγκαταλέγοντάς με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρωσία, η Πολώνια ή η Τουρκία».