- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Να επαναλειτουργήσει lift στον Κίσσαβο

«Ο καταδυτικός τουρισμός και τα καταδυτικά πάρκα, πράγματι, προσελκύουν συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών, με υψηλές απαιτήσεις αλλά και δυνατό βαλάντιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κατηγορία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Σε αυτή την κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον κινείται και η πρόταση του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας για την επανεγκατάσταση και λειτουργία του παλαιού συρόμενου lift (σχοινοσιδηρόδροµου) στον Κίσσαβο µε σκοπό την λειτουργία του για τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού: «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Ο Θεσσαλός πολιτικός, απευθυνόμενος στον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη ανέφερε για το θέμα αυτό «η επιχειρηματολογία περί περιοχής Natura δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας δεν είναι σε εθνικούς δρυμούς ή περιοχές Natura; Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική διατύπωση εν είδη νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 32, ευελπιστώντας να την κάνετε δεκτή, γιατί θα είναι η αφετηρία ήπιας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Κισσάβου».

 

Κοινωνικός Τουρισμός για όλους…

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτησε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τη «δέσμη γενναίων μέτρων ενίσχυσης του κλάδου, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία του για την ανάκαμψη της οικονομίας και δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους». Επισήμανε «το μέτρο της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή για όσους χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο». Ιδιαίτερα στάθηκε στην «απόφαση για τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, από 10 σε 30 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι θα τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, όπως είχα προτείνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας τη συμμέτοχη όλων των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αλλά και των αδύναμων συμπολιτών μας στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού».

 

Όχι τουριστική “μονοκαλλιέργεια” 

Ο κυβερνητικός βουλευτής αφού παρέθεσε τα στοιχεία από την πρόσφατη ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (04.03.20) που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι «η 6η πιο εξαρτημένη από τον τουρισμό οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στο ΑΕΠ και η 4η πιο εξαρτημένη οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στην απασχόληση μεταξύ 35 κρατών» σημείωσε ότι αφενός «θα πρέπει ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός. Η εποχή του rooms to let σε υποτυπώδη καταλύματα των παιδικών μας χρόνων, απ’ τα οποία ωστόσο έχω όμορφες αναμνήσεις στο Κόκκινο Νερό της Λάρισας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί». Αφετέρου, όμως, «η κρίση απέδειξε ότι δεν πρέπει ο τουρισμός να είναι μονοκαλλιέργεια. Θα πρέπει να δούμε το μέλλον της οικονομίας μας να συνδέεται πιο ενεργά με την διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα, που είναι παραμελημένος, την ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα, και ιδιαίτερα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και αυτών της καινοτομίας και της ενέργειας».