- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μάξιμος: Έγκλημα χωρίς τιμωρία η Γενοκτονία των Ποντίων

«Πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας αλλά και τις μελλούμενες γενιές είναι η κατοχύρωση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ειδική συνεδρίαση της Βουλής και την τήρηση ενός λεπτού σιγής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού,

Στη δήλωσή του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου, όπως και όλων των Χριστιανών της Ανατολής, από το Οθωμανικό κράτος και την Τουρκία, παραμένει ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία. Ένας συμπαγής πληθυσμός με ιστορία τριών χιλιάδων ετών, με ανεξίτηλο το πολιτισμικό του στίγμα σε όλη την Ανατολή και πέρα απ’ αυτήν, εξοντώθηκε και εκτοπίστηκε δια της βίας βάσει σχεδίου. Ένα σχέδιο στο οποίο, δυστυχώς, είχαν ανάμειξη και ευρωπαϊκές δυνάμεις, προωθώντας τα ιδιοτελή τους συμφέροντα, αδιαφορώντας για την ανεπανάληπτη ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσαν οι φορείς της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. Ευθύνη, όμως, φέρουν και όσοι από τις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις, τότε και μετά, σιώπησαν για τα εγκλήματα που έλαβαν χώρα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, εναντίον των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Στις δεκαετίες που μεσολάβησαν ο ποντιακός ελληνισμός ρίζωσε στην νέα του πατρίδα, και την μπόλιασε με το απαράμιλλο δημιουργικό του πνεύμα, το ήθος και τον δυναμισμό του. Τα γεγονότα, όμως, της Γενοκτονίας δεν έχουν ξεχαστεί. Συνιστά για όλους μας πράξη ευθύνης προς τους προγόνους μας αλλά και τις μελλούμενες γενιές να κατοχυρωθεί η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και προς τούτο πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, όσο αμβλύνονται ή και αλλοιώνονται τα ιστορικά γεγονότα, τόσο θα βρίσκουν έδαφος να δράσουν αυτοί που προσπαθούν να επιβληθούν με την βία και τις παράνομες ενέργειες .

Είναι επομένως υποχρέωση όλων μας ανεξαιρέτως να διατηρήσουμε την μνήμη ζωντανή και να ενδυναμώσουμε την εκστρατεία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας όλων των Χριστιανών της Ανατολής, μέχρι ο στόχος μας να γίνει πραγματικότητα».