- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Συνάντηση Χρήστου Κέλλα με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΕΛΓΑ για το νομό Λάρισας, αλλά και τα σχέδια της διοίκησης για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού, παρουσίασαν στον αν. Γραμματέα της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Αντρ. Λυκουρέντζος και ο Αντιπρόεδρος κ. Νικ. Δούκας, σε συζήτηση εφ όλης  της ύλης, στα γραφεία του Οργανισμού, στην Αθήνα.

Όπως ήταν φυσικό, ο Λαρισαίος πολιτικός προέταξε τις εκκρεμότητες του νομού, λαμβάνοντας την ενημέρωση από τους διοικούντες τον Οργανισμό πως  “το χρονοδιάγραμμα προβλέπει όλες οι εκκρεμότητες να έχουν πληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο, ενώ στις αμέσως επόμενες πληρωμές του Μαΐου θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το χαλάζι του Ιουνίου του 19 στα καπνά της Ολυμπιάδας Ελασσόνας, σε βαμβάκι και τομάτα σε Άγιο Γεώργιο, Κατωχώρι, Σταυρό Φαρσάλων και σε αμπέλια και δένδρα της επαρχίας Τυρνάβου”.

Ο Χρ. Κέλλας έθεσε στη διοίκηση του ΕΛΓΑ τα εκκρεμή ζητήματα με τους αμυγδαλοπαραγωγούς των Τεμπών, οι οποίοι αποζημιώθηκαν μέσω de minimis, ζητώντας επιπλέον ενίσχυση από τα ΚΟΕ (ΠΣΕΑ), όπως και επίσπευση των διαδικασιών για αποζημίωση από τα ΠΣΕΑ για τις ζημιές, που σημειώθηκαν το 2017 στα αμύγδαλα των Τεμπών και της Ελασσόνας.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο του κ. Κέλλα υπήρχε αναφορά στα αχλάδια και τα κεράσια που επλήγησαν  κατά το στάδιο της καρπόδεσης από τις χαμηλές θερμοκρασίες (παγετό) του Μαρτίου, αλλά ο ισχύον Κανονισμός δυσχεραίνει την καταβολή αποζημιώσεων, όπως κι άλλα ζητήματα που προέκυψαν πρόσφατα από την πανδημία του κορωνοιού στην πρωτογενή παραγωγή.

Αντιχαλαζική προστασία

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο κ. Κέλλας άκουσε από τον κ. Λυκουρέντζο ότι “ο ΕΛΓΑ ενέκρινε 422 αιτήσεις στήριξης για αντιχαλαζικά-αντιπαγετικά, εκ των οποίων οι 10 στο νομό Λάρισας, μέσω του καθεστώτος ενισχύσεων «Επενδύσεις ενεργητικής προστασίας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» που στόχο έχει να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τον παγετό, το χαλάζι και τη βροχή μέσω της παροχής ενίσχυσης”.

Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ ενημερώθηκε για τη ψηφιακή αναμόρφωση του Οργανισμού, ώστε να παρέχει τις πλέον σύγχρονες και βέλτιστες υπηρεσίες στον αγρότη.

Χρ. Κέλλας

Στη δήλωσή του ο κ. Κέλλας αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο κ. Λυκουρέντζο και τον Αντιπρόεδρο κ. Δούκα για την αναλυτική ενημέρωση, αλλά και την άψογη συνεργασία, αναφέρθηκε στην κυβερνητική προσπάθεια με στόχο τη ριζική αναμόρφωση του ΕΛΓΑ.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώθηκα για την άμεση δημιουργία νέας ψηφιακής πλατφόρμας, ώστε να καταγράφεται η ζημιά στο χωράφι, με τον εκτιμητή να κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου ο χρόνος εκτίμησης της ζημιάς και απόδοσης της αποζημίωσης να μειωθεί, ζήτημα, που απασχολεί έντονα τους παραγωγούς.

Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη – από τη σημερινή διοίκηση – μια προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών του Οργανισμού, ώστε να μπορεί να πληρώνει στην ώρα του και δίκαια.

Έχω εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, που εργάζονται για  την αναμόρφωση του αναχρονιστικού Κανονισμού του Οργανισμού, ώστε ο αγρότης να αποκτήσει έναν αξιόπιστο σύμμαχο στο τομέα της ασφάλισης της παραγωγής του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός.