Μάξιμος: Voucher Κοινωνικού Τουρισμού για όλους τους Πολύτεκνους και Τρίτεκνους


Tags |

Την ένταξη στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού όλων των Πολύτεκνων και Τρίτεκνων οικογενειών και τη διεκδίκηση πόρων από την ΕΕ για την ενίσχυση αντίστοιχων προγραμμάτων τόνωσης του τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ζητά ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του στους υπουργούς Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση επισημαίνει ότι «οι συνέπειες που προέκυψαν στην ελληνική οικονομία από την εκδήλωση της πανδημίας και των μέτρων για την αναχαίτισή της είναι πολύ αρνητικές. Ιδιαίτερα για τον τομέα του τουρισμού, που συνιστά σχεδόν το ¼ του ΑΕΠ της χώρας, και στον οποίο εργάζονται άμεσα ή έμμεσα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, οι προβλέψεις είναι τουλάχιστον ανησυχητικές. Ωστόσο, η, έως τώρα, επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας, μας δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουμε πολιτικές στήριξης του τουρισμού, ξεκινώντας με την αναζωογόνηση του εσωτερικού τουρισμού. Υπ’ αυτό το πρίσμα, η ενίσχυση των προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού -επιζητώντας και την στήριξη ευρωπαϊκών κονδυλίων- κυρίως προς κοινωνικές κατηγορίες που δεν έχουν τη δυνατότητα διακοπών, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.

Ανάμεσα στις κατηγορίες του πληθυσμού που δικαιωματικά έχουν προτεραιότητα στη χρήση των προγραμμάτων του Κοινωνικού Τουρισμού είναι αναμφίβολα οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες. Κι αυτό τόσο, διότι λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων εξόδων των πολυμελών οικογενειών, οι διακοπές για πολλούς εξ αυτών είναι άπιαστο όνειρο, όσο και ως μέρος της στοχευμένης πολιτικής επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος, μέσω της επιβράβευσης όσων, σε αντίξοες συνθήκες, επιμένουν να δημιουργούν μεγάλες οικογένειες.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επισημαίνουν σε επιστολές τους η ‘‘Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος’’ (06.05.20), με μέλη της 103 Συλλόγους Πολυτέκνων, προς τον υπουργό Τουρισμού και η ‘‘Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος’’ (11.05.20), με μέλη της 56 Συλλόγους Τριτέκνων, προς τον υπουργό Εργασίας είναι:

α. Η διεύρυνση του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού με την ένταξη σε αυτό πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών.

β. Η άρση του περιορισμού, για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, της ανά διετία χρήσης των κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού.

δ. Η δημιουργία ενός  πρόσθετου προγράμματος για φέτος ή με ανοικτό ορίζοντα με επιδότηση μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ (τύπου Voucher) για ενίσχυση του τουρισμού και της εθνικής οικονομίας για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  1. Προτίθεσθε να εντάξετε τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, αίροντας τον περιορισμό της ανά διετία χρήσης των κουπονιών Κοινωνικού Τουρισμού για πολύτεκνους και τρίτεκνους;
  2. Προτίθεσθε να χρηματοδοτήσετε μέσω ΕΣΠΑ τον Κοινωνικό Τουρισμό για πολύτεκνους και τρίτεκνους;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση του Κοινωνικού Τουρισμού εκ μέρους της ΕΕ, κι αν όχι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς να τεθεί το αίτημα;