Για το πρόβλημα με την καθαριότητα στο Δήμο Ελασσόνας


Tags |

Όπως είναι γνωστό στους δημότες, το τελευταίο διάστημα, η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε κάποια ζητήματα σχετικά με την καθαριότητα. Ένα πρόβλημα υπαρκτό που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης και των χωριών του Δήμου και έχει να κάνει τόσο με την περισυλλογή απορριμμάτων και την καθαριότητα όσο και με την αποψίλωση και ευπρεπισμό των δημοτικών και κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, πάρκων και οδών.

Ο Δήμος Ελασσόνας, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ενημερώνει πως η Υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί με 32 άτομα μόνιμο προσωπικό και αορίστου χρόνου (εκ των οποίων οι 10 είναι σε άδεια ειδικού σκοπού) για όλη την επικράτεια του Δήμου, συν 7 άτομα 4μηνης απασχόλησης και 10 άτομα 2μηνης απασχόλησης. Στην περισυλλογή, κοπή χόρτων και καθαριότητα κοινοχρήστων απασχολούνται τη στιγμή αυτή μόλις 15 άτομα, τα οποία δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες του μεγάλου σε έκταση δήμου μας. Οι εργαζόμενοι από τη μεριά τους, εκ των πραγμάτων δίνουν σήμερα τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ κάτω από τις συνθήκες που δουλεύουν ελλοχεύει παράλληλα ο κίνδυνος εντατικοποίησης της εργασίας τους με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η κατάσταση δεν «μπαλώνεται» με 4μηνα και 2μηνα και ότι άλλο μπορεί να σκαρφιστεί ο νους της δημοτικής αρχής, και μια τέτοια εφεύρεση αποτελεί ο «εθελοντισμός».  Ένας εθελοντισμός που μπαίνει σε εισαγωγικά, καθώς εκφράζει ναι μεν ανιδιοτέλεια και αγνά αισθήματα προσφοράς από τα λαϊκά στρώματα, από τους συνδημότες μας, αλλά εκφράζει ιδιοτέλεια, καπηλεία και εκμετάλλευση από τους κρατούντες του Δήμου. Αποτελεί ειδικότερα, μια άγαρμπη προσπάθεια να απορροφήσει κραδασμούς από την αγανάκτηση που νοιώθουν οι δημότες σε βάρος της δημοτικής αρχής, η οποία κοντολογίς «άλλα έταζε και άλλα κάνει».

Τα καλέσματα μάλιστα που εμφανίστηκαν, όπως για παράδειγμα από την ηλεκτρονική εφημερίδα «Τσαριτσάνη Ηλεκτρονική Ενημέρωση», μόνο τυχαία και αυθόρμητα δεν είναι, αλλά συνδέονται ευθέως με τους δύο συνδυασμούς Γάτσα και Καρανίκα που αποτελούν τη συνδιοίκηση του Δήμου. Είναι καλέσματα που όχι μόνο «βγάζουν λάδι» τη δημοτική αρχή αλλά «ρίχνουν νερό στο μύλο» της ενσωμάτωσης, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα αποδοχής της κατάστασης από το λαό της περιοχής μας.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες μπορεί να πατούν στο φιλότιμο και σε μεγάλο βαθμό στα αγνά αισθήματα των συμπατριωτών μας, αλλά είναι «χρωματισμένες», κάλπικες και στην πραγματικότητα επιζήμιες. Μπορεί για μια μέρα, να «βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο» αλλά μακροπρόθεσμα τον «στέλνουν στον καναπέ», λέγοντάς του να μην αγωνίζεται και να μη διεκδικεί. Φυσικά τέτοιες ενέργειες που γίνονται και σε άλλα χωριά, δεν λύνουν το πρόβλημα, ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τις υποχρεώσεις του Δήμου προς το λαό της περιοχής μας, που εισπράττει κανονικά τα τέλη.

Η κατάσταση αυτή, θυμίζουμε πως δεν είναι καινούργια, καθώς το κύριο ζήτημα που έχει να κάνει με την έλλειψη προσωπικού στη λειτουργία του τομέα της καθαριότητας υφίσταται διαχρονικά και ευθύνη έχουν όλες οι διοικήσεις του Δήμου την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία.

Παράλληλα, ούτε η σημερινή διοίκηση του Δήμου, αλλά ούτε και η προηγούμενη δημοτική αρχή ενημέρωσαν τους δημότες σε αντίθεση με τη Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία έγκαιρα προειδοποίησε για την κατάσταση αλλά και τους σχεδιασμούς εκείνους που έχουν να κάνουν με την παράδοση του τομέα της καθαριότητας- αποκομιδής απορριμμάτων σε εργολάβους, με ακόμη μεγαλύτερες επιπτώσεις στην τσέπη του λαού και στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Αντίθετα, τα στελέχη της νυν δημοτική αρχής Γάτσα- Καρανίκα έκαναν σημαία την «ανάπτυξη για όλους», την «στροφή στην καθημερινότητα» και την «προσοχή στα χωριά». Υποσχέσεις δηλαδή που δεν άργησαν να πάνε περίπατο, καθώς όλα τα παραπάνω παχιά λόγια που τα θυμούνται οι δημότες, ήταν τα ίδια ή πανομοιότυπα με αυτά που έλεγαν και έπρατταν τα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης Ευαγγέλου. Και μπορεί με όμορφα λόγια και ιλουστρασιόν φυλλάδια να κερδίζονται εκλογές αλλά όχι η μάχη με τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι δημότες της Ελασσόνας.

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται τόσο ο σχεδιασμός των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, όσο και η πιστή υλοποίησή τους τόσο από την πρώην όσο και από την  νυν δημοτική αρχή. Και από αυτή την άποψη μόνο ως φάρσα μπορούν να εκληφθούν οι δικαιολογίες και οι εκ των υστέρων ομολογία της αδυναμίας της να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Για τους λόγους αυτούς, καλούμε τον λαό του Δήμου μας να μην τσιμπήσει, επιστρέφοντας ως απαράδεκτο αυτόν τον εθελοντισμό της υποταγής στους εμπνευστές και διαχειριστές του και να διεκδικήσει:

–      Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

–      Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

–      Επαρκείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες στους δημότες.

–      Διάθεση υπαλλήλων ανά δημοτική ενότητα στους Προέδρους των χωριών και τις Κοινότητες.

–      Διεκδίκηση της κρατικής χρηματοδότησης από το Δήμο που βαίνει μειούμενη και επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων.

 

4-5-2020

Λαϊκή Συσπείρωση Ελασσόνας