- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε για το πολυνομοσχέδιο

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε καταρχάς  θεωρεί άκαιρη τη στιγμή που επέλεξε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας,  να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο. Σε περίοδο κρίσης, που επιβάλλεται να υπάρχει κλίμα εθνικής ενότητας, για να ξεπεραστεί η θεομηνία και με δεδομένη την αδυναμία ουσιαστικού διαλόγου, η κατάθεση νομοσχεδίου θα προκαλέσει εντάσεις εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η άποψη μας είναι ότι έπρεπε να επιστρέψει πρώτα η κανονικότητα στην ελληνική κοινωνία, να ακολουθήσει διάλογος του Υπουργείου με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) και μετά η κυβέρνηση να νομοθετήσει. Δεν αμφισβητούμε το συνταγματικό δικαίωμα της κυβέρνησης να νομοθετεί, διαμαρτυρόμαστε για τη στιγμή που ανέλαβε τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε έχει σοβαρούς ενδοιασμούς σε συγκεκριμένες πτυχές του.

Αρνούμαστε την ανάμειξη της ΑΔΙΠΠΔΕ, τόσο στην αυτοαξιολόγηση, όσο και στην επικείμενη σύνταξη του Π.Δ. για την ατομική αξιολόγηση. Η ΑΔΙΠΠΔΕ δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συνεπώς αποτελεί εξωτερικό αξιολογητή. Η διαχρονική θέση της ΔΑΚΕ είναι η εξής: «Όχι στην εξωτερική αξιολόγηση». Επίσης, αντιτιθέμεθα στην πρόταση για ανάρτηση της έκθεσης της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας στην ιστοσελίδα του σχολείου, γιατί η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων. Επιπροσθέτως, αρνούμαστε την ανάμειξη των Δήμων, των Γονέων και των Μαθητών (Σχολικό Συμβούλιο) στη διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της αυτοαξιολόγησης. Δεν έχουν καμία επιστημονική επάρκεια, για να κρίνουν το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας.

Όσον αφορά το επικείμενο Π.Δ για την ατομική αξιολόγηση, η ΔΑΚΕ Καθηγητών θεωρεί ότι η σχετική  πρωτοβουλία  είναι πρόωρη. Σε μία χώρα , που δεν έχει καμία κουλτούρα αξιολόγησης και στο παρελθόν η αξιολόγηση χρησιμοποιήθηκε ως μηχανισμός χειραγώγησης, επιβάλλεται πρώτα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών προς το Υπουργείο Παιδείας ως θεσμό. Για τον λόγο αυτό πιστεύουμε ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να ισχύσει η διαδικασία αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων και να αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Είναι σίγουρο ότι όποια συζήτηση για την κατάθεση του προαναφερθέντος Π.Δ θα δυναμιτίσει το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης.

 

 

Η διαχρονική θέση της ΔΑΚΕ για την ατομική αξιολόγηση είναι η εξής:

 

Η παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών έχει επίσης σοβαρές ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους αναπληρωτές. Είμαστε αντίθετοι στην ύπαρξη του πλαφόν προϋπηρεσίας των 120 μηνών. Πολλοί συνάδελφοι έχουν πιάσει το συγκεκριμένο πλαφόν και έτσι δεν έχουν κίνητρο να πάνε να διδάξουν σε απομακρυσμένα σχολεία. Αντίθετα επιδιώκουν να κάνουν ένα μεταπτυχιακό ή ένα διδακτορικό, για να αυξήσουν τα μόριά τους για τον επικείμενο μόνιμο διορισμό. Η κατάργηση του πλαφόν, ή η ριζική αύξηση του θα δώσει το κίνητρο που λείπει στους αναπληρωτές. Είμαστε υπέρ των κινήτρων και όχι υπέρ των ποινών.

 

Είμαστε επίσης, αντίθετοι στην επιβολή ορίου ηλικίας στην εγγραφή των μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΛ και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της πρότασης. Μαθητές που αντελήφθησαν εκ των υστέρων ότι έκαναν λάθος με την επιλογή των ΓΕ.Λ, έχουν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να φοιτήσουν στα ΕΠΑΛ, να αποκτήσουν μία ειδικότητα, αλλά και να περάσουν στα Πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν να τους αφαιρείται αυτή η δυνατότητα.

 

Διαφωνούμε επίσης, με τη ρύθμιση που προβλέπει την εμπλοκή Γονέων και Δήμου στη σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας στα σχολεία. Θεωρούμε όμως σωστό μέτρο την υποχρεωτική σύνταξη κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας. Τα πρόσφατα κρούσματα παραβατικότητας αποδεικνύουν περίτρανα την αναγκαιότητα του μέτρου.

 

Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα θεμάτων, που δαιμονοποιείται από τις δυνάμεις της Αριστεράς, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην εκπαιδευτική διαδικασία με τις απαραίτητες προϋποθέσεις:

 

Πέραν των αρνητικών παραμέτρων του νομοσχεδίου, ή των απαραίτητων διορθωτικών κινήσεων, που πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, το νομοσχέδιο έχει και θετικά στοιχεία:

 

Είναι λοιπόν προφανές ότι η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε:

 

            Η ΔΑΚΕ Καθηγητών, όμως, θεωρεί επιβεβλημένο να μην προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας τη νομοθετική πρωτοβουλία, όσο βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ζητούμε η κυβέρνηση να νομοθετήσει, όταν η χώρα επανέλθει στην κανονικότητα και με ανοιχτά σχολεία, έτσι ώστε να υπάρξει  ουσιαστικός διάλογος.

 

Ε.Ε. ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Δ.Ε