- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Μέτρα στήριξης ζητάει το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου

Αξιότιμοι κ. Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργοί και κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Αναμφίβολα, η κυβέρνηση και ολόκληρος ο μηχανισμός του κράτους έχει παρουσιάσει έως σήμερα εξαιρετικό έργο κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης. Ειδικότερα, έχει καταφέρει να διαχειριστεί τόσο καλά την επιδημία του κορονοϊού, εισπράττοντας αρκετά επαινετικά σχόλια από όλο τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο της υφηλίου. Η επιτυχία αυτή με τη σειρά της κατάφερε να συνδυάσει το brand name Ελλάδα στο εξωτερικό με πολύ θετικά σχόλια και να ανεβάσει το ηθικό όλων των Ελλήνων στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, που τόσο το είχαμε ανάγκη, αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται, κατά πρώτον, στο αποτελεσματικό Lock – down, αλλά και στα οριζόντια μέτρα που εφαρμόστηκαν άμεσα και γρήγορα σχετικά με τις αποζημιώσεις, τις επιδοτήσεις και τις φορολογικές απαλλαγές, δεδομένων των νομικών αγκυλώσεων σχετικά με την απασχόληση και των δυνατοτήτων που έχει η οικονομία μας και κατά δεύτερον στο «ελληνικό φιλότιμο», που αποδείξανε ότι έχουν επιχειρήσεις και πολίτες της χώρας μας, οι πρώτοι με τις πολυάριθμές δωρεές στο υγειονομικό σύστημα και οι δεύτεροι με την υπακοή και πιστή εφαρμογή των μέτρων, προκειμένου να προστατέψουμε τον ευάλωτο πληθυσμό.

Το πολύ καλό ξεκίνημα στην ξαφνική υγειονομική κρίση, όπως προαναφέρθηκε, έχει ανεβάσει αρκετά τις προσδοκίες σε εσωτερικό και εξωτερικό και πρέπει να συνδυαστεί με τα ανάλογα μέτρα για την επόμενη ημέρα που θα αφορούν την οικονομία μας. Ας μετατρέψουμε την κρίση αυτή σε ευκαιρία, με χειροπιαστό παράδειγμα αυτό της παραγωγής ιατρικών μασκών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λάρισας. Μετά από πολλά χρόνια είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική –  καθολική επανεκκίνηση στην Ελληνικά Οικονομία.

Για τον λόγο αυτό, στα πλαίσια της λειτουργίας μας ως σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα οικονομικά, φορολογικά και αναπτυξιακά, σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας, οι οποίες έχουν ως εξής:

α) Ο συντελεστής φορολόγησης των νομικών προσώπων πρέπει να μειωθεί σε 20% από 24%.

β) Ο συντελεστής φορολόγησης 44% των φυσικών προσώπων πρέπει να μειωθεί σε 40% και να εφαρμοστεί σε εισοδήματα άνω των 100.000,00 ευρώ, ο συντελεστής του 36% να μειωθεί σε 30% και να εφαρμοστεί σε εισοδήματα από 50.000,00 έως 100.000 ευρώ, τα εισοδήματα από 30.000,00 έως 50.000,00 ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή 25%, τα εισοδήματα από 12.000,00 έως 30.000,00 ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή 20% και τέλος αφορολόγητο για όλους (ατομικές επιχειρήσεις μισθωτοί και αγροτικά εισοδήματα) έως 12.000,00 ευρώ.

γ) Περαιτέρω, η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων πρέπει να αλλάξει ως εξής: κλιμακωτός συντελεστής φορολόγησης 15% για ενοίκια έως 20.000,00 ευρώ, 25% για ενοίκια από 20.000,00 έως 50.000,00 ευρώ και 35% για ενοίκια άνω των 50.000,00 ευρώ ανά φορολογούμενο.

δ) Άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.

ε) Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε 4,%, 8% και 18% αντίστοιχα. Μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον χαμηλό συντελεστή (4% που προτείνουμε).  Επειδή το μέτρο της αναστολής του Φ.Π.Α. στις οικοδομές είναι αρκετά πολύπλοκο, επιβαρυντικό σε κόστος και με αρκετή γραφειοκρατία για τους κατασκευαστές, ιδιαίτερα για αυτούς που έχουν απούλητα ακίνητα πάνω από 5 χρόνια, προτείνουμε την ακύρωση του μέτρου και την μετάβαση της πώλησης της οικοδομής στον ενδιάμεσο συντελεστή Φ.Π.Α. του 8%.

στ) Μείωση της προκαταβολής του φόρου από τον συντελεστή του 95% στον συντελεστή του 50% για όλες τις οντότητες.

 

α) Όσον αφορά στο εργατικό κόστος, προτείνεται να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου με το γενναίο ποσοστό του 30% ήτοι κατά 12,17 ποσοστιαίες μονάδες  (από 40,56% σε  28,39%), πετυχαίνοντας έτσι την αύξηση του πραγματικού μισθού του εργαζομένου και ταυτόχρονα τη σημαντική μείωση ενός άμεσου κόστους της παραγωγής για τον εργοδότη. Επίσης, θα πρέπει  να ρυθμιστεί το θέμα των εργασιακών δικαιωμάτων και της διαφοράς που υπάρχει μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων υπαλλήλων. Τα δικαιώματα των δυο αυτών κατηγοριών ρυθμίζονται με διαφορετικό τρόπο και μάλιστα υπέρ του κλάδου του δημοσίου με αποτέλεσμα την ύπαρξη δυο ταχυτήτων μισθωτών, εκ των οποίων η τελευταία χαίρει ιδιαίτερων προνομίων. Τέλος θα πρέπει να προβλεφθούν νέες μορφές ελαστικής εργασίας, όπως είναι ο δανεισμός μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου ομίλου, αλλά και η εργασία από το σπίτι.

β) Όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος προτείνεται η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου που έχει η χώρα μας (ήλιος, άνεμος, νερό) και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα μας. Να πραγματοποιείται με πιο γρήγορες διαδικασίες η αδειοδότηση τους. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε χρόνους που ξεκινάνε από 6 μήνες και φτάνουν τα δυο χρόνια. Να εξαιρεθούν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις από την αδειοδότηση των φωτοβολταϊκών πάρκων και γενικά όλων των Α.Π.Ε. Και, οπωσδήποτε, είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποφασιστεί η αποπεράτωση της μερικής εκτροπής του Αχελώου και της ολοκλήρωσης του φράγματος της Μεσοχώρας, που αυτή τη στιγμή έχει στοιχίσει περίπου 500.000.000 ευρώ στους Έλληνες και Ευρωπαίους φορολογούμενους, βρίσκεται στο 95% της κατασκευής του και παραμένει ανενεργό, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει: α) Δυνατότητα αποθήκευσης πολύτιμων ποσοτήτων νερού και ελεγχόμενη διάθεση αυτών για ύδρευση και άρδευση όταν είναι αναγκαίες, β) Παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 360.000.000 KWh περίπου σε ετήσια βάση, γ) Αξιοποίηση ενός εγχώριου ενεργειακού πόρου, δ) Δυνατότητα απασχόλησης σε μόνιμη βάση δεκάδων ατόμων, ε) Εξοικονόμηση τουλάχιστον 450.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Πέραν των ανωτέρω προτάσεων, αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση του Lock down λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προτείνουμε τα εξής:

Η αλληλεξάρτηση φαίνεται ολοκάθαρα στην εποχή της πανδημίας. Ζούμε μαζί καλύτερα όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον. Η ιδιωτική οικονομία σταμάτησε χωρίς προϋποθέσεις, με σκοπό την προστασία του ευάλωτου πληθυσμού και γενικότερα της υγείας. Ήρθε η ώρα να ανταποδώσει η κοινωνία την αλληλεγγύη αυτή στις επιχειρήσεις που πλήττονται πραγματικά με γενναία μέτρα, με προϋποθέσεις πάντα διατήρησης της εργασίας, που θα τις βοηθήσει πραγματικά να ανακάμψουν.

 

Για το Π.Τ. Θεσσαλίας

Το ΔΣ

και  Ο Πρόεδρος

Ηλίας Κοτσιμπογεώργος