Κλειδί για την επανεκκίνηση του τουρισμού η ασφάλεια της χώρας μας έναντι του κορωνοιού


Tags |

«Η ασφάλεια της χώρας μας έναντι του covid-19,   είναι  η  ασφαλιστική  μας δικλείδα για την προσέλκυση τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Στα υψηλά εισοδήματα χρειάζεται να στοχεύει ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας,  γιατί όταν ο τουρισμός επιστρέψει δριμύτερος,  μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καλύψουμε μέρος των απωλειών». Αυτή ήταν η πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστού στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ  Δημήτρη Φραγκάκη, τον ειδικό σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού  Ηλία Τζιώρα και τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννη Μπουτίνα.

Στο πλαίσιο της άριστης συνεργασίας της Περιφέρειας με την ηγεσία του ΕΟΤ, επικαιροποιήθηκε  το σχέδιο προβολής των προορισμών της Θεσσαλίας. «Επενδύουμε στον οδικό τουρισμο και στον  ποιοτικό τουρισμό,  με  αιχμή του δόρατος, παγκοσμίως αναγνωρίσιμους  πόλους έλξης  όπως τα Μετέωρα, αλλά και νέους καινοτόμους προορισμούς όπως «ο Παρθενώνας των ναυαγίων», το  Υποβρύχιο  Μουσείο – καταδυτικό πάρκο στην Περιστέρα της Αλοννήσου, που ξεκινά τη λειτουργία του φέτος το καλοκαίρι» υπογράμμισε  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ συμφώνησε με τον κ. Αγοραστό τονίζοντας παράλληλα ότι η καμπάνια του ΕΟΤ για το 2020 και πριν την κρίση του κορωνοϊού στόχευε στην προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουρισμού. Έτσι και τώρα το πρόγραμμα προβολής της επόμενης μέρας θα έχει αντίστοιχη στόχευση σε ένα τμήμα του. Επίσης η νέα πολιτική προβολής του ΕΟΤ στοχεύει στον εσωτερικό τουρισμό και στον οδικό τουρισμό, καλώντας ουσιαστικά τους Έλληνες να ξαναανακαλύψουν τη χώρα τους.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φραγκάκης δήλωσε: «Είχαμε μία πολύ γόνιμη και χρήσιμη συζήτηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα. Ξεκινώντας να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού η συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας είναι για τον ΕΟΤ νευραλγικής σημασίας. Έτσι ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε όσον αφορά την καμπάνια προβολής της χώρας μας το επόμενο διάστημα και τόνισα την ανάγκη συντονισμού των δράσεων μας, προκειμένου να προβάλουμε ένα ενιαίο ισχυρό μήνυμα προς το εξωτερικό. Συζητήσαμε επίσης τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας τόσο στον εσωτερικό τουρισμό όσο και στον τουρισμό που μπορεί να προέλθει από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.»

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται από την αρχή της πανδημίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτίνας «αναπροσαρμόσαμε τους στόχους για το 2020 και αποφασίστηκε να δοθεί μεγάλη βάση στον εσωτερικό τουρισμό, ώστε να μάθει ο Έλληνας «ξεχασμένους» προορισμούς της Θεσσαλίας. Ακόμη στοχεύουμε στις αγορές των Βαλκανίων,  οι κάτοικοι των οποίων  μπορούν να φτάσουν οδικώς, ενισχύουμε τον  θεματικό τουρισμό που  φέρνει ποιοτικούς τουρίστες και  αναθερμαίνουμε τη σχέση μας με την αγορά της Ρωσίας».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναπροσαρμόζει  το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της για φέτος  και  επεξεργάζεται σχέδιο που προτείνει:

-προβολή σε θεματικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα Βαλκανίων και Κεντρικής Ευρώπης

-προβολή σε σημεία πρωτευουσών

-συμμετοχή σε τηλεοπτικά κανάλια Βαλκανίων

-παραγωγή βίντεο 30-45 ΄ και προώθηση σε κοινωνικά δίκτυα

-roadshows σε Bαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες

-ενεργοποίηση συμφώνων συνεργασίας με Ρωσία

-συντονισμένη προβολή με τον ΕΟΤ για Όλυμπο , Μετέωρα , Πήλιο και Σποράδες

 

Μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων

Σε ότι αφορά στα μέτρα στήριξης των επαγγελματιών, οι προτάσεις προς την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνουν:

– μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο των τουριστικών επαγγελμάτων

– αναστολή και Διαγραφή του ΕΝΦΙΑ των καταλυμάτων για το 2020

– αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών τελών και ρυθμίσεων μέχρι 30/08/2020 και ένταξη σε 36 δόσεις όλων των τελών για το 2020.

-άμεση ρευστότητα μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων των τουριστικών επιχειρήσεων για την δυνατότητα επανεκκίνησης αυτών, μέσω εγγύησης Δημοσίου και με ταχείες διαδικασίες και χωρίς κριτήρια κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

-επιδότηση των θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις και παράλληλα πρόβλεψη Ταμείου Ανεργίας για τους εργαζόμενους που δεν θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις τους .