- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

ΜέΡΑ25 Λάρισας: Ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους κτηνοτρόφους

Ενώ η χώρα πασχίζει να κρατηθεί στα πόδια της και έχουμε δει γενναίες κρατικές ενισχύσεις και διευκολύνσεις σε μεγάλα ΜΜΕ, διαφημιστικές και κατασκευαστικές εταιρείες, στον βασικότερο κλάδο της χώρας δεν βλέπουμε να υπάρχει καμία μέριμνα, ίσα ίσα η κυβέρνηση με επικοινωνιακούς χειρισμούς κοροϊδεύει τους αγρότες και κτηνοτρόφους με υποτιθέμενα μέτρα στήριξης τα οποία αναλύουμε παρακάτω.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ την Μ. Δευτέρα 13/4 πληρώθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση για τον τομέα αιγοπρόβειου γάλακτος  ύψους 52.484.225,83 ευρώ σε 37.597 δικαιούχους κτηνοτρόφους και δεν αφορά στο σύνολο των αιγοπροβατοτρόφων που ανέρχονται στους 82.600 Δηλαδή δεν έλαβαν συνδεδεμένη ενίσχυση 45.000 κτηνοτρόφοι με ζωικό πληθυσμό περί τα 5 εκατ.

Να τονιστεί πως η συγκεκριμένη ενίσχυση δίνεται κάθε χρόνο από  κοινοτικούς πόρους στα πλαίσια συγκεκριμένων αποφάσεων και δεν έχει καμία σχέση με την έκτακτη κατάσταση που βιώνει ο χώρος.

Είναι δηλαδή χρήματα των κτηνοτρόφων που θα εισέπρατταν έτσι και αλλιώς και δεν θεωρείται ενίσχυση του εισοδήματος τους. Ο εμπαιγμός συνεχίζεται αφού ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι έχουν δεσμευτεί από την κυβέρνηση για τις ανάγκες του αγροτικού τομέα περίπου 400 εκατ. ευρώ και όπως τα ανέλυσε σε συνέντευξη του έχουν ως εξής:

Στεκόμαστε στο πλευρό των ενώσεων του κλάδου και απαιτούμε:

Υπενθυμίζουμε τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για τη συνολική άμεση στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας που θα μπορεί να στηρίζει σταθερά την πρωτογενή παραγωγή στη χώρα. Ακόμα, υπενθυμίζουμε την πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 ,που η κυβέρνηση απέρριψε, για κατάργηση του Σχεδίου Ηρακλής και για προστασία πρώτης κατοικίας και σταβλικών εγκαταστάσεων αγροτοκτηνοτρόφων. Επισημαίνουμε τον κίνδυνο έλλειψης βασικών ειδών διατροφής στο άμεσο μέλλον, αφού ήδη υπάρχουν χώρες που δεν επιτρέπουν τις εξαγωγές βασικών προϊόντων και ζητάμε να στηριχθούν τα κτηνοτροφικά προϊόντα που αποτελούν βασικά είδη διατροφής του ανθρώπου, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας είναι ελλειμματική στα κυριότερα από αυτά.

Η καμπάνα του κινδύνου χτυπάει δυνατά, η κυβέρνηση να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, ιδιαίτερα την αγροτοδιατροφική. Η κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να συνεχίσουμε την παραγωγή κρέατος, γαλακτοκομικών και κτηνοτροφικών προϊόντων γενικά, γιατί αύριο θα είναι αργά, τα χωράφια και τα ζωντανά δεν μπορούν να περιμένουν!