- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Βαγενά: Αντί για κορωνο-ομόλογο, κορωνο-μνημόνιο

Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα με πρόφαση την πανδημία του covid-19, θα οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο. Αυτή τη φορά κορωνο-μνημόνιο.

Από τη στιγμή που οι ισχυροί της Ευρώπης αρνήθηκαν την έκδοση ευρω-ομόλογου εξαιτίας την πανδημίας και ενέκριναν την χρηματοδότηση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πακέτο των 540 δις ευρώ, (7 δις από αυτά θα πάρει η χώρα μας) υπό τη μορφή όμως κάποιου είδους “δανείων”, ανοίγει ο δρόμος για νέα μνημόνια για τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες. Η δε επιμονή σε πιστοληπτική γραμμή του ESM, ύψους 2% του ΑΕΠ σε κάθε κράτος μέλος, με προϋπόθεση νέα προγράμματα λιτότητας, δείχνει ότι εκεί στις Βρυξέλλες δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος.

Εμείς είμαστε μια χώρα που έχουμε “ματώσει” από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το δεχτούμε αυτό. Όχι νέα δάνεια. Όχι ξανά λιτότητα.

Πρέπει η κυβέρνηση σθεναρά να επιμείνει στην μόνη λύση που είναι η αμοιβαιοποίηση του ρίσκου και ο διαμοιρασμός των βαρών μέσω του Ταμείου Ανασυγκρότησης. Αλλιώς, η απόφαση που πάρθηκε στο Eurogroup πριν από λίγες μέρες αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο για μια νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, μια κρίση που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την πατρίδα μας.

Φυσικά το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν πάλι οι ασθενέστεροι οικονομικά και αδύναμοι. Ήδη με διφορούμενες δηλώσεις οι αρμόδιοι υπουργοί προετοιμάζουν το έδαφος για νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Ας ετοιμαστούμε από τώρα να αντιδράσουμε. Δεν πρέπει με πρόσχημα τον κορωνοϊό να ρίξουν πάλι τα βάρη στις λαϊκές τάξεις. Οι συντάξεις και οι βασικοί μισθοί πρέπει να αυξηθούν και όχι να μειωθούν ξανά. Ευτυχώς υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας των 37 δις που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και που μπορεί να αποδειχτεί η μεγάλη μας ασπίδα απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο.