- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Υγειονομική ζώνη γύρω από τον οικισμό της Νέας Σμύρνης Λάρισας

«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας προϋποθέτει αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας» ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας μια δέσμη μέτρων για τον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας, με περίμετρο τους 4 όμορους δήμους.
Μετά το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, «από προχθές το βραδύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση» εξήγησε ο υφυπουργός, καθώς η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές υψηλού ή μη κινδύνου, οπότε και «σήμανε συναγερμός», σημείωσε ο ίδιος, αφού από τα 17 πρώτα τεστ, τα 12 βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Συνολικά 20 άτομα έχουν καταχωρηθεί ως κρούσματα από την περιοχή σε 29 ελέγχους, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον στους ρομά της Νέας Σμύρνης και με προσωρινή άρση μετακίνησής τους σε συγκεκριμένη περίμετρο.

Έκτοτε, κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχουν μεταβεί στον οικισμό από το πρωί, έχοντας ολοκληρώσει 200 δειγματοληπτικούς ελέγχους και τεστ γύρω από την περιοχή. Ήδη, σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι 20 θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.
Πραγματοποιώντας το πρωί αυτοψία στον οικισμό, ενεργοποιήθηκε μια δέσμη νέων μέτρων κατόπιν σύσκεψης των αυτοδιοικητικών αρχών, εκπροσώπων των ρομά και δημάρχων των όμορων δήμων, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων των συναρμόδιων υπουργείων σήμερα το πρωί στην περιοχή. Μετά το πέρας της σύσκεψης, αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:
· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
· Η απαγόρυση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου

 

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για οικισμό Ρομά: Αν χρειασθεί μπορεί να αναλάβει ο στρατός

Αν οι κάτοικοι του οικισμού δεν κατανοήσουν την κατάσταση, τη φύλαξη μπορεί να αναλάβει ο στρατός, δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός- «Δέκα από τα διακόσια άτομα προκάλεσαν την ένταση με τον κ.Τσιόδρα», υποστήριξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Την πιθανότητα αν θα χρειασθεί, να αναλάβει ο στρατός τη φύλαξη του οικισμού της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, αποκάλυψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, μπορεί να συμβεί εφόσον δεν υπάρξουν αποτελέσματα από την προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη για να τηρηθεί η καραντίνα στον οικισμό και αν οι κάτοκοί του δεν αντιληφθούν στο σύνολό τους, το πρόβλημα.

Οπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, ο κ.Αγοραστός, από την περιοχή έχουν ληφθεί συνολικά 337 δείγματα, εκ των οποίων τα 200 ελήφθησαν από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.  Ηδη, γίνεται ιχνηλάτηση σε οικισμό Ρομά στα Φάρσαλα, καθώς υπάρχει συσχέτιση με εκείνον της Νέας Σμύρνης, ενώ έλεγχοι θα γίνουν σε όλους τους οικισμούς των Ρομά στη θεσσαλία που είναι αρκετοί, σε όλους τους νομούς της Περιφέρειας.

«Η ένταση που δημιoυργήθηκε είναι σύνηθες φαινόμενο για αυτούς τους ανθρώπους, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο . Τους εξηγήσαμε ότι δεν έχουν μπει μόνο οι Ρομά σε καραντίνα αλλά και άλλοι άνθρωποι και γενικότερα όλη η περιοχή που θεωρήθηκε αναγκαίο να μπει σε καραντίνα. Αυτοί μας έλεγαν : “γιατί βάζετε μόνο εμάς και δεν βάζετε και την άλλη περιοχή”. Υπήρχαν πέντε με δέκα άτομα μέσα σε ένα πλήθος διακοσίων ατόμων που είναι στον κόσμο τους, πραγματικά. Ο κ. Τσιόδρας πρόσπάθησε να τους απομακρύνει για να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον , ο κ. Χαρδαλιάς προσπάθησε να τους περάσει το μήνυμα να μείνουν στα σπίτια τους και την ώρα που φεύγαμε ,αυτοί μας ζητούσαν να παραμείνουμε κι άλλο στο σημείο για να ακουστούν τα παράπονά τους αλλά οι κ.Τσιόδρας και Χαρδαλιάς έπρεπε να φύγουν για να προλάβουν την απογευματινή ενημέρωση” λέει στο protothema.gr ο κ. Κώστας Αγοραστός [1].

 

Τσιόδρας για Ρομά: «Δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα»

Ειδική αναφορά στους Ρομά, σχετικά με κάποια βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου από την επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης

Ειδική αναφορά στους Ρομά, σχετικά με κάποια βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου [2] από την επίσκεψη του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης [3].

Ο κ. Τσιόδρας απηύθυνε έκκληση οι ρομά να μη γίνονται στόχος μίσους στα πλαίσια της πανδημίας.

«Οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις αδύναμες ομάδες, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης δεν έχουν νερό, κάτι που κάνει δύσκολο ακόμα και το πλύσιμο των χεριών και μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές» είπε αρχικά.

«Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, τα μέτρα που έχουν παρθεί, αφορούν την διασπορά του ιού. Πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Οι συμπολίτες μας θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας, ούτε στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Η αλληλεγγύη και η ενότητα θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση.

Ευχαριστώ όλους στη Λάρισα για την υπεύθυνη στάση τους, είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας» κατέληξε.

 

Χαρδαλιάς: Αβάσιμο το ότι κινήθηκαν επιθετικά

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε για δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Ρομά κινήθηκαν επιθετικά προς εκείνον και τον κο Τσιόδρα:

«Είναι εντελώς αβάσιμα και παρά τις συστάσεις για απόσταση που δεν κρατούσαν μεταξύ τους, μας άκουσαν και κατάλαβαν όσα τους είπαμε. Είναι άνθρωποι που πραγματικά έχουν ανάγκη και θα είμαστε μαζί τους, για να μην λείψει τίποτα αυτές τις 14 ημέρες».