- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου

  1. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαικής Συσπείρωσης, θεωρούμε πως η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας έπρεπε να φροντίσει να δοθούν σε όλους τους συμβούλους πιο έγκαιρα τα τάμπλετ και να εξασφαλισθεί με ευθύνη της, η εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιάσκεψης, ώστε να μπορέσει η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (10/4), να γίνει με τηλεδιάσκεψη και όχι δια περιφοράς, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης των θεμάτων, αλλά και κατάθεσης επερωτήσεων και προτάσεων από όποιον σύμβουλο το επιθυμούσε.
  2. Είμαστε αντίθετοι στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, που με βάση την ΠΝΠ (30/3/2020) η δια περιφοράς συνεδρίαση των Περιφερειακών και Δημοτικών συμβουλίων, μπορεί να γίνεται και με το 1/2 των μελών τους! Είναι απαράδεκτο και δεν περιορίζονται με βάση και την Π.Ν.Π που τις όρισαν ως τρόπο λειτουργίας, μόνο σε ζητήματα της έκτακτης κατάστασης της πανδημίας, άλλα ήδη αξιοποιείται για να περνάνε κάθε είδους ζητήματα με διαδικασίες fast track, που οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Εφόσον επικαλείται το επείγον  της περιόδου και της δημόσιας υγείας, ας αναγνωρίσει ότι αυτή την ευθύνη μπορεί να την υπηρετήσουν ΟΛΟΙ οι εκλεγμένοι και όχι μερικοί. Να μείνει η προϋπόθεση των 2/3 για απαρτία, στην δια περιφοράς συνεδρίαση που θα αφορά επείγοντα θέματα.
  3. Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός, ότι η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, στην συνεδρίαση δια περιφοράς, της 10/4/2020, εν μέσω πανδημίας του κορωνοιού, δεν περιέλαβε στα θέματα, τίποτα για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοιού, για την διεκδίκηση από την κυβέρνηση της κάλυψης των ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό στα δημόσια νοσοκομεία και Κ.Υ της Θεσσαλίας, για την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας με το προσωπικό του, για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, αποδεικνύοντας την σύμπλευσή της με την αντιλαική και ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης.

Σε συνθήκες πανδημίας, αντι να διεκδικήσει η περιφέρεια από την κυβέρνηση, την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, αναζητά δωρεές επιχειρηματιών και συγκροτεί επιτροπή εργοδοτικών και επιστημονικών φορέων, με σκοπό να καλλιεργήσουν στο λαό την λογική, ότι απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, πρέπει όλοι μαζί, θύτες και θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, να βάλουν πλάτη, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο για τα προβλήματα του λαού, δηλαδή την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου και το πολιτικό προσωπικό της και να καλλιεργηθεί στη λαϊκή συνείδηση, ότι οι εργαζόμενοι, οι μικροί αγρότες και ΕΒΕ, το επόμενο διάστημα πρέπει να φορτωθούν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στις πλάτες τους.

Η Λαική Συσπείρωση, καλεί την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας:

Να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

Επίσης να αξιώσει:

  1. Σε ότι αφορά την τοποθέτησή μας στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Στο 1ο ΘΕΜΑ που αφορά Επικύρωση Πρακτικών της 3ης συνεδρίασης έτους 2020 (Πρακτικό 03/13-3-2020) του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ψηφίζουμε υπερ

Στο 2ο ΘΕΜΑ,  που αφορά την Τροποποίηση του ΠΔΕ, ψηφίζουμε υπερ, μιας και αφορά ένταξη έργων που άπτονται της πολιτικής προστασίας (αποκαταστάσεις από καιρικά φαινόμενα, κ.α). Ζητάμε όμως, όλα τα έργα που σχετίζονται με την πολιτική προστασία, να γίνονται από την Περιφέρεια με δικό της προσωπικό και μηχανήματα και όχι να δίνονται σε εργολάβους, που ορισμένοι έχουν γίνει χρυσοκάνθαροι απ’ αυτές τις εργολαβίες και άλλες δουλειές του δημοσίου. Να διεκδικηθεί άμεσα η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και η προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.

Στο 3ο ΘΕΜΑ, που αφορά τον προγραμματισμό προσλήψεων έκτακτου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) διάρκειας οκτώ (8) μηνών για την κάλυψη εποχικών, παροδικών ή πρόσκαιρων αναγκών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το έτος 2020, ψηφίζουμε υπερ. Όμως επιμένουμε στη θέση μας, για μετατροπή όλων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου και στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης, τόσο για την κτηνιατρική υπηρεσία, όσο και για όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας.

Στο 4ο ΘΕΜΑ, που αφορά την ρύθμιση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων από τη διασταύρωση προς Βαμβακού μέχρι την διασταύρωση προς Δενδράκι στα πλαίσια κατασκευής του έργου «συντηρηση αποκατασταση π.ε.ο. φαρσαλa–λαρισα», ψηφίζουμε υπερ

Στο 5ο ΘΕΜΑ, που αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής μη εσβεσμένου ασβέστη και ασβεστοπολτου, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ασβεστοποιϊα ολυμπος αε» που βρίσκεται στη θέση «γκρέκια» στο 5ο χλμ της πεο λάρισας-θεσσαλονίκης, στον δήμο λαρισαίων της π.ε.λάρισας, ψηφίζουμε υπερ, με την επισήμανση να τηρούνται οι όροι της μπε.

στο 6ο θεμα, που αφορά την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μονάδας παραγωγής τυροκομικών προϊόντων ιδιοκτησίας της «παραδοσιακό τυροκομείο παλαμά ι.κ.ε.» στην δ.κ. παλαμά του δήμου παλαμά, ψηφίζουμε υπερ, με την επισήμανση να τηρούνται οι όροι της ΜΠΕ.

Στο 7ο ΘΕΜΑ, που αφορά την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο ισχύος 1.54 MW στην θέση ‘Βαθύρρευμα’ της ΔΕ Πινδαίων του Δήμου Πύλης, της Π.Ε Τρικάλων, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», ψηφίζουμε κατα, γιατί ήμαστε αντίθετοι στο να ανήκει η ενέργεια στους ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους για το κέρδος, επιβαρύνοντας την τιμή της λαϊκής κατανάλωσης και καταστρέφουν το περιβάλλον για το κέρδος τους. Αγωνιζόμαστε η ενέργεια να ανήκει σε έναν ενιαίο εθνικό φορέα, στο πλαίσιο γενικότερων ριζικών φιλολαϊκών αλλαγών στην οικονομία και στην εξουσία, που θα εξασφαλίζει φθηνή και επαρκή ενέργεια για το λαό και για τις ανάγκες της λαϊκής οικονομίας, με σεβασμό στο περιβάλλον.

Σε ότι αφορά το εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα Εισήγηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) της Δημοτικής Ενότητας Πινδέων του Δήμου Πύλης, της Π.Ε. Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που το χαρακτηρίζετε ως κατεπείγον, δεν θεωρούμε ότι έχει τέτοιο χαρακτήρα και θα έπρεπε να έρθει σε κανονική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Σε κάθε περίπτωση ψηφίζουμε κατα, γιατί διαφωνούμε με τις προβλεπόμενες ζώνες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (δηλαδή αιολικά πάρκα) στην περιοχή.