Μέτρα προστασίας ζητούν οι καθαρίστριες της Θεσσαλίας


Tags |

Στις 17.3.20 στάλθηκε η εγκύκλιος 23 με αριθ. πρωτ. 18659/17.3.20, ως διευκρινιστική της ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄ 11/3/20) από το Υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την παράγραφο 5 της εγκυκλίου επεκτείνει και για τις καθαρίστριες μίσθωσης έργου στα δημόσια σχολεία όλης της χώρας τη ρύθμιση του νόμου 3943/2011, άρθρο 49, παρ. 11, η οποία αφορά τις καθαρίστριες ΙΔΑΧ και ρυθμίζει, ότι κατά το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούν οι σχολικές μονάδες το προσωπικό αυτό απασχολείται για τον καθαρισμό υπηρεσιών του οικείου δήμου καθώς και ΝΠΔΔ αυτού.

Την ανωτέρω διάταξη επικαλείται το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ρητά αναφέρει «στο πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης απασχολούμενων στα ίδια καθήκοντα και στους ίδιους χώρους εργασίας, και για τις καθαρίστριες σχολικών μονάδων που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου».

Με λίγα λόγια μπορεί να μετακινήσει τους συμβασιούχους έργου για τον καθαρισμό εσωτερικών χώρων υπηρεσιών του δήμου, όπως τις καθαρίστριες  ΙΔΑΧ.

Στο πλαίσιο της ίσης αντιμετώπισης απασχολούμενων στα ίδια καθήκοντα και στους ίδιους χώρους εργασίας, όπως αναφέρει άλλωστε και η συγκεκριμένη εγκύκλιος ζητάμε να ισχύσουν και για τους συμβασιούχους έργου τα κάτωθι μέτρα που προβλέπονται για τους εργαζόμενους στο δημόσιο:

·     Ίδιοι όροι για τις άδειες ειδικού σκοπού.

·     Άδεια για τις ευπαθείς ομάδες με συγκεκριμένα νοσήματα.

·     Αναρρωτική άδεια σε περίπτωση ασθένειας, η οποία δεν προβλέπεται από τη σύμβαση έργου που υπογράφουν.

·     Άμεση παροχή μέσων ατομικής προστασίας.

·     Άμεση συσχέτιση του ωραρίου που θα κληθούν να απασχοληθούν με το μισθό που τους καταβάλλεται.

 Με αυτήν την εγκύκλιο, αφενός η κυβέρνηση υπερβαίνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 11/3/2020, αφού τα σχολεία δεν αποτελούν νομικά πρόσωπα ή υπηρεσίες των ΟΤΑ, ώστε να μετακινεί τους απασχολούμενους σε αυτά με σύμβαση έργου, αφετέρου τους εξισώνει μόνο στις υποχρεώσεις με τις καθαρίστριες ΙΔΑΧ, αλλά όχι και στα δικαιώματα.

Ως εργαζόμενοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης και της ευθύνης που μας αναλογεί, προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας  λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα προστασίας που προβλέπονται και είναι απόλυτα βέβαιο, ότι θα διεκδικήσουμε στην πράξη να έχουν οι εργαζόμενοι του κλάδου στους ίδιους χώρους εργασίας τα ίδια δικαιώματα.