- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας: Τα φαρμακεία παραμένουν ανοιχτά

Οι φαρμακοποιοί με απόλυτη συναίσθηση και επίγνωση της κατάστασης, αποφασίζουμε να σταθούμε ως άξιοι λειτουργοί της υγείας, στηρίζοντας για μια ακόμη φορά στην πράξη τους ασθενείς μας και το Σύστημα Υγείας της χώρας.

Οι φαρμακοποιοί ως άνθρωποι φοβόμαστε για εμάς και τις οικογένειές μας, αλλά μένουμε πιστοί στο καθήκον μας, όπως κάνουμε πάντα, σύμφωνα με όσα ορίζει για εμάς ο νόμος και σύμφωνα με όσα μας επιβάλλει η ευαισθησία μας απέναντι στους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχοντας συνεχή επικοινωνία μεταξύ μας, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενημερώνουμε τους πολίτες με χιλιάδες φυλλάδια, αφίσες και ανακοινώσεις στον Τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνουμε μέτρα επάρκειας σε απαραίτητα είδη, στο μέτρο του δυνατού, παρέχουμε ειδική ενημέρωση και εκπαίδευση στα μέλη μας, που προέρχεται από τους πλέον αρμόδιους παγκόσμιους φορείς με λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες προφύλαξης στα μέλη μας και τα καλούμε να τις ακολουθήσουν όσο είναι δυνατόν, ώστε να προφυλάξουν τόσο τους εαυτούς τους, όσο και τους πολίτες με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Στις οδηγίες αυτές περιλαμβάνεται η χρήση μάσκας και γαντιών, ο πολύ καλός αερισμός του χώρου, η σχολαστική καθαριότητα με τα κατάλληλα απολυμαντικά και η τοποθέτηση προστατευτικού στον πάγκο συναλλαγών. Αναμένουμε πιο αυστηρά μέτρα στο άμεσο μέλλον από τον ΕΟΔΥ, που έχουμε ήδη ζητήσει. Επεξεργαζόμαστε κάθε πιθανό σενάριο που μπορεί να προκύψει, ανάλογα με την πορεία της εξάπλωσης του ιού και σύμφωνα με όσα μας συστήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Τέλος, αναδεικνύουμε και καταπολεμάμε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας με ορατά αποτελέσματα τα οποία θα επικοινωνήσουμε όταν έρθει η ώρα.

Αγαπητοί συμπολίτες, σας καλούμε να μας βοηθήσετε στο έργο μας

αποφύγετε τις άσκοπες επισκέψεις στα φαρμακεία (αλλά και σε όλα τα καταστήματα και κλειστούς χώρους) και ειδικά για διάφορες μετρήσεις ή για να λάβετε πληροφορίες. Επικοινωνήστε αν θέλετε τηλεφωνικά σε τέτοιες περιπτώσεις

αν έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα μην βγαίνετε από το σπίτι σας. Καλέστε το γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ στο 1135

αποφύγετε το συνωστισμό εντός του φαρμακείου και εντός όλων των κλειστών χώρων. Μην εισέρχεστε άνω των 2 ή 3 ατόμων ανά φαρμακείο

διατηρείτε απόσταση ασφαλείας αρκετών βημάτων από τους άλλους, αν αυτό είναι δυνατόν

παραμείνετε εντός του χώρου όσο λιγότερο γίνεται

πηγαίνετε χωρίς συνοδό στο φαρμακείο. Δεν είναι η ώρα για βόλτες. Προσπαθήστε να εξυπηρετήσετε όσο γίνεται περισσότερους συνανθρώπους σας με μία μόνο επίσκεψη στο φαρμακείο

προστατέψτε το στόμα και τη μύτη σας αν βήχετε ή φτερνίζεστε

μην αγγίζετε το πρόσωπό σας αν τα χέρια σας είχαν επαφή με οτιδήποτε

χρησιμοποιήστε τις μάσκες με σύνεση και κυρίως αν είστε άρρωστος ή πρόκειται να βοηθήσετε ασθενείς

μη ζητάτε φάρμακα, αντιβιοτικά ή αντιϊκά χωρίς συνταγή

μην αγγίζετε επιφάνειες ή προϊόντα εντός του φαρμακείου

χρησιμοποιείστε αντισηπτικό πριν την είσοδο και μετά την έξοδο από το φαρμακείο, καθώς και μετά από κάθε συναλλαγή γενικότερα

μη λαμβάνετε πληροφορίες από αναξιόπιστες πηγές και μην προμηθεύεστε για την προστασία σας προϊόντα που δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ (εκτός των αντισηπτικών που παράγουν τα φαρμακεία σύμφωνα με τις συνταγές του ΠΟΥ). Τα διαφημιζόμενα ως «ομοιοπαθητικά», οι κρέμες που προωθούν αμφιβόλου εγκυρότητας εκπομπές της τηλεόρασης και όσα αναγράφουν απλώς την ένδειξη καθαριστικό χεριών δεν σας προστατεύουν από τον ιό.

Αγαπητοί συμπολίτες, τα φαρμακεία θα είναι αυτά που θα μείνουν ανοιχτά με κάθε κόστος και σε κάθε περίπτωση ακόμη κι αν η χώρα τυχόν βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση κι ακόμη κι αν όλα τα άλλα καταστήματα έχουν κλείσει. Θα είναι δίπλα σας.

Σας παρακαλούμε θερμά να συμβάλλετε ο καθένας με όποια ενέργεια μπορεί ή με την αποφυγή άσκοπων ενεργειών στο δύσκολο αυτό έργο που έχουν αναλάβει όλοι οι λειτουργοί της υγείας. Βοηθήστε μας να μη γίνουμε εμείς οι ενδιάμεσοι φορείς που θα εξαπλώσουν περισσότερο τον ιό. Προστατέψτε με κάθε τρόπο ολόκληρο το Σύστημα Υγείας της χώρας και τους ανθρώπους που εργάζονται σ’ αυτό, διότι στη συνέχεια μπορεί να έχουν αρκετά δυσκολότερο έργο.

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για την κατανόηση και τη διάθεση συνεργασίας και σας καλούμε σε ετοιμότητα, στα πλαίσια της οποίας η υπεύθυνη αλλά και ψύχραιμη στάση όλων μας κρίνεται αναγκαία.