Συμμετοχή της Περιφέρειας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων Detrop


Tags |

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Συσκευασίας DETROP boutique, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, έχοντας σκοπό να αναδείξει τα καλύτερα delicatessen προϊόντα και τρόφιμα των Ελλήνων μικροπαραγωγών φέρνοντας κοντά τους επαγγελματίες των τροφίμων και ποτών, αναδεικνύοντας μέσα από πλήθος εκδηλώσεων τις γεύσεις και τη γαστρονομία της Ελλάδας. Το περίπτερο της Περιφέρειας Θεσσαλίας κέντρισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών της έκθεσης ενώ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές με σκοπό την προώθηση, προβάλλοντας τον πλούτου και τη μοναδική ποιότητα προϊόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Με αύξηση κατά 11% στους εμπορικούς επισκέπτες το εκθεσιακό «δίδυμο» Detrop Boutique -Artozyma κατέγραψαν τον παλμό των εξελίξεων και την καινοτομία στην εγχώρια παραγωγή υψηλής ποιότητας τροφίμων. Παράλληλα, ενισχύθηκε ο διεθνής χαρακτήρας των εκθέσεων με 46% περισσότερους ξένους εμπορικούς επισκέπτες, γεγονός που καταδεικνύει την διευρυνόμενη διεθνοποίηση των δύο εκθέσεων, που μεταξύ άλλων δίνουν έμφαση στις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξάγουν τρόφιμα delicatessen στις διεθνείς αγορές.

Detrop Boutique και Artozyma συγκέντρωσαν φέτος 355 εκθέτες (άμεσους & έμμεσους) από 16 χώρες, σε 7 εκθεσιακά περίπτερα, ενώ υποδέχθηκαν συνολικά 230 Hosted Buyers και εμπορικούς επισκέπτες από 32 χώρες, προερχόμενους από την Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αμερική κα. Η ποιότητα και η ποικιλία των προϊόντων των δύο εκθέσεων εντυπωσίασαν τους ξένους hosted buyers, ενώ κοινή εκτίμησή τους ήταν πως το εκθεσιακό «δίδυμο» εμφανίστηκε ιδιαίτερα βελτιωμένο ποιοτικά.

Οι δύο εκθέσεις πλαισιώθηκαν από πλειάδα παράλληλων εκδηλώσεων, στις οποίες καταγράφτηκαν καινούργιες τάσεις και νεωτερισμοί στην παραγωγή, επεξεργασία, pairing τροφίμων και ποτών.

Με την παρουσία διεθνώς διακεκριμένων pastry chefs στην κριτική επιτροπή πραγματοποιήθηκε o 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ζαχαροπλαστικής, που διοργάνωσε η Λέσχη Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδος. Μέσα από τον διαγωνισμό αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η τέχνη της ζαχαροπλαστικής, καθώς νέοι ταλαντούχοι ζαχαροπλάστες από τη μαθητική, αλλά και την επαγγελματική κατηγορία.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λάρισας συμμετείχαν στο πλευρό των τοπικών παραγωγών κρασιού. Η αποστολή της Θεσσαλίας πλαισιωνόταν από 8 επαγγελματίες οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις επαγγελματικές τους συναντήσεις και να συνάψουν συμφωνίες. Πρόκειται για: Γ. Λόλας – Γ. Φτίκας Ο.Ε. (Οινοποιια ελασσονας ο.ε. οινοποιειο), κατσάρος νικόλαος & σια ο.ε. (οινοποιια-ποτοποιια-αποσταγματοποιια), σκυλονάσιου- αλατά δ. ελένη (οινοποιια αλατα), Χρυσοχόου Γεώργιος (οινοποιια-ποτοποια-αποσταγματοποιια), τσιλιλής a.e., οινοποιητικός συνεταιρισμός τυρνάβου και «η σαμαρίνα» μπίνα δήμητρα (βιοτεχνια ζυμαρικων)

Επικεφαλής της αποστολής της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Πρωτογενούς Τομέα- Διαχείρισης Υδάτων Λίμνης Κάρλα κ. Γεώργιος Λαδόπουλος, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό, στην τελετή έναρξης, τονίζοντας ότι «Στόχος της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι να είναι αρωγός και συμπαραστάτης των παραγωγών και του πρωτογενούς τομέα και να προωθεί την εξωστρέφεια και τις δημιουργικές συνεργασίες, προσπαθώντας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε, η συνεργασία παραγωγών, υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΑΟ, πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με πρώτο φυσικά τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό, απέδωσαν τα δυο τελευταία χρόνια αύξηση εξαγωγών φρούτων και λαχανικών πάνω από 600%». Συμμετείχαν τα υπηρεσιακά στελέχη κα. Άννα-Ελευθερία Πορίχη και κα. Χριστίνα Κοντογιάννη, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.