Μάξιμος: Δυναμική η παρουσία Ορθοδόξων στη Λατινική Αμερική


Tags |

«Θα διακονήσετε σε μια περιοχή με μεγάλη παράδοση στον Χριστιανισμό αλλά και στα κοινωνικά κινήματα. Μια περιοχή η οποία και αυτή υφίσταται και βιώνει τις πιέσεις της σύγχρονης οικονομίας, της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου και των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Ο φτωχός και αδικημένος άνθρωπος ήταν πάντα για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού η μαρτυρία της διακονίας της». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, που πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου μετέφερε τις θερμές ευχές του Προέδρου του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για «καρποφόρα διακονία στα αρχιερατικά σας καθήκοντα ως μητροπολίτης Μπουένος Άιρες και Νοτίου Αμερικής. Ευχή όλων μας είναι να πετύχετε στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνετε και η έναρξη της θητείας σας να σηματοδοτήσει την αφετηρία ακμής και λάμψης της Ορθοδοξίας στην νοτιο-αμερικανική ήπειρο.

Καλείσθε τώρα να ποιμάνετε μια ολόκληρη περιοχή με μια δυναμική παρουσία των Ορθοδόξων Χριστιανών που προέρχονται κατά βάση από την Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο.

 

Υπερήφανοι για τους ομογενείς 

Καμαρώνουμε για την εδώ παρουσία τον Ελλήνων, παρουσία από πολλές 10ετίες με αξιέπαινη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής αλλά και δημόσιας ζωής των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Οι Έλληνες μέτοικοι, μικρασιάτες κατά κύριο λόγο κατατρεγμένοι από την πατρίδα τους, βρήκαν αποκούμπι στον πανέμορφο αυτό τόπο και συμβάλλανε κατά τρόπο καθοριστικό στην Ελευθερία του αλλά και την ανάπτυξή του. Μορφές αγωνιστών αλλά και ευεργετών κοσμούν πλατείες και δρόμους σε ολόκληρη την χώρα.

Σήμερα η Ελληνική Πολιτεία αισθάνεται υπερήφανη για αυτά τα παιδιά της και προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή τη σχέση τους με την μητέρα πατρίδα, σχέση ωφέλιμη για τους ίδιους αλλά και πολλαπλώς ωφέλιμη για τη χώρα μας.

 

Νέα γενιά αρχιερέων 

Σεβασμιώτατε, είσαστε γνήσιο τέκνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έχετε το μεγάλο προνόμιο να υπηρετείται την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, μια Εκκλησία που η ιστορία την έταξε να είναι η μόνη που δεν υπηρετεί εθνικά σύνορα και εθνικές οντότητες. Ανήκετε σε μια νέα γενιά αρχιερέων που έχει καταγωγή από διάφορα σημεία του κόσμου και βέβαια μετέχετε της ελληνικής παιδείας αλλά και της ιεράς παράδοσης των πατέρων της Εκκλησίας μας.

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά πως 600 χρόνια μετά την πτώση του Βυζαντίου η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Εκκλησία Μητέρα που υπηρέτησε και υπηρετεί κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη σε μια σχέση γνήσια, καθαρή και απαλλαγμένη από πάσης φύσεως σκοπιμότητες ή αλλότρια συμφέροντα.

 

Σύγχρονες προκλήσεις…

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, με ό,τι θετικό και αρνητικό αυτή συνεπάγεται. Αφενός οι τεχνολογικές και επιστημονικές κατακτήσεις γίνονται σχεδόν αυτομάτως κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας και οι αποστάσεις εκμηδενίζονται. Ένα ταξίδι από την Ελλάδα στην Αργεντινή πριν από κάποιες δεκαετίες ήταν σχεδόν κάτι το μυθικό.

Αφετέρου, όμως, βλέπουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής ή του χάσματος των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτόν τον ταραγμένο κόσμο, από τον οποίο λείπει η πνευματική πυξίδα, πιστεύω ότι η Ορθοδοξία μπορεί να επιτελέσει σημαντικό έργο, με γνώμονα την ειρήνη μεταξύ των λαών, αλλά και την ειρήνη εντός του ανθρώπου, που έχει λοξοδρομήσει σε μια υλιστική μονομέρεια.

Με αυτές τις σκέψεις, όλοι εμείς από την Ελλάδα, σας ευχόμαστε τίμια και ευλογημένη διακονία επ’ ωφελεία κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως, εδώ στην μακρινή αλλά τόσο όμορφη Λατινική Αμερική».

Στην τελετή παραβρέθηκαν, επίσης, ο ελληνικής καταγωγής υπουργός Δημοσίων Έργων της Αργεντινής κ. Γκαμπριέλ Κατωπόδης, οι βουλευτές κ.κ. Διονύσης Χατζηδάκης και Δημήτριος Βαγενάς, ο Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, μητροπολίτες από την ελλαδική εκκλησία και αυτοκέφαλες εκκλησίες, εκπρόσωποι διπλωματικών αρχών, ομογενειακών σωματείων και πλήθος ομογενών της Λατινικής Αμερικής.