Κέλλας: Ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ενισχύει το κοινωνικό κράτος


Tags |

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο κινείται σε αναπτυξιακή τροχιά και ενισχύει το κοινωνικό κράτος. Ο τιμωρητικός και προσβλητικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους καταργείται. Στηρίζουμε τις εργαζόμενες μητέρες, που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Για πρώτη φορά, δημιουργείται ενιαίος κανόνας απονομής εφάπαξ για όλους. Για πρώτη φορά, ανοίγει ο δρόμος επιτάχυνσης απονομής συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης».

Αυτά υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο αν. Γραμματέας  της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας στην Ολομέλεια της Βουλής, υπερασπιζόμενος το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Δεν μειώνεται καμία σύνταξη

Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, «η κυβέρνηση της ΝΔ, πιστή στις προεκλογικές της υποσχέσεις, προχωρά σε μεταρρύθμιση του ν. Κατρούγκαλου, τον οποίο στην ουσία καταργεί. Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη, όπου είναι εμφανές ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες μέχρι το 2070, ώστε να μπορούν οι πολίτες να προγραμματίζουν τη ζωή τους σε μακρόπνοο χρονικό ορίζοντα με ασφάλεια. Συνοδεύεται, δε, από ειδική επιστημονική μελέτη από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Παύει το ασφαλιστικό να είναι φορολογικό. Αποσυνδέει τις ασφαλιστικές εισφορές από το εισόδημα. Ικανοποιεί χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και  αγρότες. Δίνει δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης (5+1) με την ανάλογη σύνταξη. Για πρώτη φορά, δεν μειώνεται καμία σύνταξη. Αντίθετα, σε κάποιες κατηγορίες αυξάνονται οι συντάξεις. Συνιστά για πρώτη φορά τον Ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ».

Δεν τιμωρούνται οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Κέλλα αφιερώθηκε στην αναπτυξιακή τροχιά του Νομοσχεδίου, το οποίο «απελευθερώνει τη δημιουργικότητα και την ενέργεια όλων εκείνων, που έχουν συνταξιοδοτηθεί, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν. Ειδικότερα, οι πολύτεκνοι και οι αγρότες συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, ενώ οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους. Ο τιμωρητικός και προσβλητικός νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους καταργείται!

Όσοι συνεχίζουν την απασχόλησή τους στον ιδιωτικό τομέα, θα έχουν μεταβατική περίοδο δύο ετών, για περικοπή της σύνταξης κατά 30%. Αυτοί οι άνθρωποι απασχολούν προσωπικό, πληρώνουν ΕΦΚΑ, πληρώνουν εφορία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Το κράτος έχει κέρδος, διότι εισπράττει και από την εφορία και από τον ΕΦΚΑ. Στηρίζουμε την ένταξη των νέων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στην παραγωγική διαδικασία, καταργώντας αδικίες του νόμου “Κατρούγκαλου”.

Τέλος, στηρίζουμε τις εργαζόμενες μητέρες. Με διάταξη νόμου – και όχι με εγκύκλιο – λύνεται οριστικά το κενό νόμου, που δημιούργησε ο νόμος “Κατρούγκαλου” στις εργαζόμενες μητέρες, που αποκτούν παιδί και τις μειωμένες εισφορές τους. Η διάταξη αφορά εργαζόμενες μητέρες με έμμισθη σχέση εργασίας, είτε αυτοαπασχολούμενες, είτε ελεύθερους επαγγελματίες, είτε απασχολούμενες στον αγροτικό τομέα».