Συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στις δράσεις του δικτύου RegHub


Tags |

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τον Δεκέμβριο του 2018, επιλέχτηκε μαζί με άλλες δεκαεννέα Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο νέο δίκτυο περιφερειακών κόμβων (RegHub) για τη χάραξη των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργώντας ως σημείο επαφής, συμμετοχής, σύμπραξης και στενής επικοινωνίας με διάφορους φορείς που δύναται να συμμετάσχουν στην υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ. Οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υλοποίησης των πολιτικών της ΕΕ και για τον λόγο αυτό, στόχος της ΕΕ είναι η αποτύπωση των απόψεων και των εμπειριών τους.

Μέσω του δικτύου RegHub οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές παρέχουν έγκαιρη, συστηματική και συνεκτική ανάδραση σχετικά με τις άμεσες εμπειρίες τους όσον αφορά την υλοποίηση των πολιτικών της ΕΕ. Μέσω της ενεργής συμμετοχής των τοπικών και των περιφερειακών αρχών, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ωφελούνται από τις παρεχόμενες πολύτιμες πληροφορίες και αναπτύσσουν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, πιο αποτελεσματικές πολιτικές, καθώς και φέρνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στους πολίτες της.​

Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου λειτουργίας της πλατφόρμας RegHub, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες πρώτο εργαστήριο, το οποίο επικεντρώθηκε στον τρόπο λειτουργίας του δικτύου στην πράξη και σε αυτό που αναμένεται από τα μέλη του. ‘Ήταν επίσης μια ευκαιρία για τα μέλη να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές. Επιπλέον, ο εργαστηριακός στόχος ήταν να συμβάλει στην προετοιμασία της πρώτης διαβούλευσης του RegHub, η οποία αφορούσε στις Δημόσιες Συμβάσεις, και συγκεκριμένα στην «Αξιολόγηση της εφαρμογής των οδηγιών του έτους 2014 για τις δημόσιες συμβάσεις: ζητούμενα και ευκαιρίες σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο». Επιδίωξη του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου ήταν να συγκεντρωθούν οι απόψεις των κόμβων σε θέματα τύπων υποστηρικτικών πολιτικών που θα χρειαστούν έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υφίστανται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά στην εφαρμογή των οδηγιών.

Ακολούθησε ο δεύτερος τομέας διαβούλευσης, ο οποίος αφορούσε στις Οδηγίες για την ποιότητα του αέρα και συγκεκριμένα στην «παροχή πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, της πολιτικής της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα». Οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου θα ληφθούν υπόψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και την επιτροπή της «Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και ενέργεια» (ENVE) για μελλοντικές συζητήσεις και δραστηριότητες στο θέμα αυτό.

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας της πλατφόρμας RegHub ολοκληρώθηκε με τον τρίτο τομέα διαβούλευσης, με θέμα «Διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη», και αφορά στη μέτρηση του επίπεδου ενημέρωσης και συμμετοχής σε δραστηριότητες συνεργασίας σε θέματα υγείας με περιφέρειες του εξωτερικού. Μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα η Περιφέρεια Θεσσαλίας επεδίωξε να διαπιστώσει τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί και τι μπορεί να γίνει ώστε να είναι καλύτερο και ευκολότερο για την περιφερειακή αρχή, είτε να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας είτε να ενισχύσει μια υπάρχουσα.

Κατά την διάρκεια των συγκεκριμένων διαβουλεύσεων η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε μια ολοκληρωμένη απάντηση στα ερωτηματολόγια, μετά από επικοινωνία και διαβούλευση με εκπροσώπους των τοπικών ή περιφερειακών αρχών, του επιχειρηματικού κλάδου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και άλλων συναρμοδίων σε Τοπικό, Περιφερειακό ή και Εθνικό επίπεδο, που κρίθηκαν κατάλληλοι και θεωρήθηκε ότι δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση των εν λόγω πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα αποτελέσματα βοήθησαν στο να προσδιοριστεί η πολιτική στήριξη που θα χρειαστεί ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που ανακύπτουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο όσον αφορά την εφαρμογή των εν λόγω οδηγιών. Τα τελικά αποτελέσματα των τριών (3) ερωτηματολογίων συγκεντρώθηκαν από το δίκτυο σε τρεις (3) τεχνικές εκθέσεις υλοποίησης, οι οποίες και υποβάλλονται στην αντίστοιχη επιτροπή της ΕτΠ που είναι αρμόδια για τον τομέα πολιτικής, καθώς και σε άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Οι εκθέσεις δημοσιευτήκαν επίσης σε ειδική ιστοσελίδα της ΕτΠ.

Η ΕτΠ δεσμεύεται να διαβιβάσει τους κύριους προβληματισμούς, όπως εκφράστηκαν από τους κόμβους, όπως είναι και η Περιφέρειά μας, σε όλα τα όργανα της ΕΕ. Ωστόσο, καθώς η επικοινωνία δεν πρέπει να είναι μονόπλευρη, είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλιστεί ότι τα άλλα όργανα της ΕΕ θα αποκρίνονται στους προβληματισμούς που εγείρονται και θα αναλαμβάνουν τις απαραίτητες δράσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων εφαρμογής που επισημαίνονται. Αυτό θα αποτελέσει πραγματική δοκιμασία της προσήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας της βούλησής της να ανταποκριθεί σε όσα επισημαίνουν, όσοι υλοποιούν σε καθημερινή βάση τις πολιτικές της ΕΕ.